SEIZOEN 1988

 

Reisverslagen van Boudewijn Büch, onderverdeeld in verschillende series, waarin hij op zoek gaat naar sporen van het verleden.

Vierdelige serie programma's van Boudewijn Büch, waarin hij verslag doet van zijn reis door de Verenigde Staten.

 


 

31 juli 1988 - Hollywood

 

In deze aflevering een kijkje achter de schermen bij het maken van televisieprogramma's in Hollywood.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


7 augustus 1988 - Buddy Holly

 

Deze aflevering staat in het teken van de overleden zanger Buddy Holly.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS van Boudewijn Büch bij monument, standbeeld en graf van Buddy Holly in Lubbock (Texas), zijn geboorteplaats.

 

DUPES:


14 augustus 1988 - New York - Washington

 

In deze aflevering bezoekt hij een antiquariaat in New York en de Library of Congress in Washington.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


21 augustus 1988 - Philadelphia - New York - North Tonawanda - Nashville

 

In deze aflevering bezoekt hij Philadelphia, New York, North Tonawanda en Nashville.

 

Boudewijn Büch bezoekt een verkoping van jukeboxen in Philadelphia, het Pratt Institute in New York, de Wurlitzer fabriek in North Tonawanda in de staat New York en Roy Orbison in Nashville.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


18 december 1988 - Jaren '60

 

Boudewijn Büch bezoekt en interviewt popmusici en zangeressen uit de jaren '60.

 

00:02:00 - 00:03:42 Leader en inleiding met diverse korte dupes van Dusty Springfield, Sandie Shaw en Shocking Blue.

 

SHOCKING BLUE:

 

Interviews:

SHOTS:

DUPES:

 

SANDIE SHAW:

 

Interview onder andere over haar carrière, de huidige generatie popmusici en hun muziek. Naar aanleiding van een vraag over het Songfestival 1967 loopt Sandie kwaad weg.

 

DUPES:

 

DUSTY SPRINGFIELD:

DUPES:

Aftiteling en vooruitblik volgende uitzending.


25 december 1988 - van Malta naar Filfla

 

Niet gevonden bij Beeld en Geluid


 

SEIZOEN 1989

 

Reisverslagen van Boudewijn Büch, onderverdeeld in verschillende series, waarin hij op zoek gaat naar sporen van het verleden.

 


8 januari 1989 - Redmond O'Hanlon

 

In deze aflevering brengt Boudewijn Büch een bezoek aan de Engelse schrijver van reisverhalen en ontdekkingsreiziger Redmond O'Hanlon.

 

Redmond O'Hanlon schreef over zijn reizen de boeken: "Naar het hart van Borneo" en "Tussen Orinoco en Amazone". Büch praat met O'Hanlon over zijn interesse voor vogels, zijn nieuwe reis naar de Kongo-rivier, de voorwerpen die hij verzamelt en de verhalen die er aan vastzitten, zijn reis naar Borneo en de Amazone, over het schrijven van en zijn liefde voor boeken.

 

Gesprekken met:

SHOTS:


22 oktober 1989 - Aflevering: Tahiti

 

Deze keer bezoekt hij Tahiti, een eiland dat behoort tot Frans Polynesië.

 

Büch bezoekt op Tahiti de baai waar de eerste Fransen aan land kwamen. Hij vertelt dat de Tahitianen, die gewend waren aan vrije sex, hun vrouwen aanboden aan de Franse matrozen. De vrouwen raakten daardoor besmet met syfilis, tot dan toe onbekend op het eiland. Verder bezoekt Büch het graf van koning Pomare V, die zijn rijk verkocht voor een pensioen en een drankvoorraad. De Tahitianen hebben, zijn levensstijl indachtig, op zijn graftombe een levensgrote fles geplaatst. Op het eiland Morea, dat doorgaat voor het mooiste eiland van Polynesië, bezoekt Büch Marea de Tittiroa, één van de weinige tempels in het Polynesische gebied. Verder bezoekt hij een boekhandel in Papeete, waar de gehele Franse literatuur verkrijgbaar blijkt te zijn, en een traditionele dansshow voor toeristen.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:

FILMFRAGMENTEN: diverse uit de speelfilm "Muiterij op de Bounty".

 


29 oktober 1989 - Aflevering: Rarotonga

 

Deze aflevering bezoekt hij Rarotonga, één van de Cookeilanden.

 

Op Rarotonga vertelt Büch over de politieke geschiedenis van de Cookeilanden. Hij gaat in op het feit dat inwoners van Rarotonga in WO I en II in Europa hebben gevochten. Verder vertelt hij over Tom Neale die jarenlang als een moderne Robinson Crusoe op het onbewoonde eiland Suvarrow heeft gewoond.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


5 november 1989 - Aflevering: West-Samoa

 

Boudewijn Büch bezoekt West-Samoa, waar de oorspronkelijke cultuur nog voor een groot deel behouden is gebleven. De Schotse schrijver Robert Louis Stevenson heeft een deel van zijn leven op West-Samoa gewoond. Büch bezoekt zijn woonhuis, nu bewoond door de prins van Samoa, en zijn graf op Mount Vaea, de hoogste berg van Samoa.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


12 november 1989 - Aflevering: Fiji

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch. Deze keer bezoekt hij de Fiji-eilanden.

 

In de stad Suva op Fiji bezoekt Büch de openbare bibliotheek en het Fiji-museum.
Daarna bezoekt hij in aanwezigheid van de minister van vrouwen- en culturele zaken,
mevr. Adi Finau Tamari Tabakaucoro, het dorpje Lokia, waar hij een traditionele ceremonie bijwoont.
Verder komen de datumgrens, die dwars over Fiji loopt, de twee militaire staatsgrepen sinds 1987 en de positie van de Indiase inwoners van Fiji ter sprake.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


3 december 1989 - Aflevering: Australië

 

In deze aflevering, waarin hij Australië bezoekt, wordt aandacht besteed aan dieren die alleen in Australië voorkomen.

 

De dieren waar aandacht aan wordt besteed zijn de kangoeroe en de kleinste pinguïn ter wereld, de zogenaamde sprookjespinguïn.

 

INTERVIEWS met:

Door het gehele programma diverse SHOTS van kangoeroes en pinguïns.

 


10 december 1989 - Televisie in Australië

 

In deze aflevering, waarin hij Australië bezoekt, wordt aandacht besteed aan Australische televisieseries.

 

Büch bezoekt de sets van "Flying Doctors" en "Neighbours", twee Australische televisieprogramma's die ook in Nederland zeer populair zijn en hij ziet hoe het Australische dagelijks leven wordt verfilmd.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


17 december 1989 - Aflevering: Turkije

 

Deze aflevering bezoekt hij de zuidkust van Turkije.

 

Boudewijn Büch gaat in Istanbul naar de brug over de Bosporus, die de enige brug ter wereld is die twee werelddelen (Azië en Europa) met elkaar verenigt. Met een jacht vaart hij daarna langs de zuidkust naar het eiland Gemiler, waar hij ruïnes bekijkt van gebouwen (oa een kerk) uit de Byzantijnse tijd. Verder bezoekt hij bij Dalyan een natuurgebied en uit rotsen gehakte Lycische graftombes (750 v. Chr.).

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


 

SEIZOEN 1990

 

In deze serie treedt hij in de voetsporen van Christoffel Columbus en bezoekt plaatsen, die voor de reizen van Columbus belangrijk waren.

 


17 juni 1990 - Aflevering: Tasmanië

Niet gevonden bij Beeld en Geluid

Wél gevonden in een de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.
Uitzenddatum is niet 17-06-1990 maar 17-10-1990.

Büch is op bezoek bij Tom en Helen Dunbabin in Dunalley. Büch gaat met een open vrachtwagen door de bush naar de plek waar Abel Tasman aan land kwam op Tasmanië.
Interview met Roelf Vos die nadat hij zijn supermarkten had verkocht een compleet Zwitsers dorp (Grindelwald Village) opzet voor de Tasmaniërs.
Op bezoek in een museum op zoek naar de Tasmaanse tijger, Büch krijgt in een magazijn een paar opgezette exemplaren te zien.
Ook nog een interview/bezoek aan dr. Jan Boot welke al sinds 1938 woont op Tasmanië, bekijkt in de Blaeu altas naar kaarten van Australië en Tasmanië.

 


24 november 1990 - Columbus achterna (1)

In deze aflevering: Barcelona en Genua, de geboorteplaats van Columbus.

GENUA

 

INTERVIEW met H.A. van Marle, ex-consul van Genua, over het feest dat Genua ter ere van Columbus op 12 oktober 1992 gaat vieren ter herdenking van de "ontdekking" van Amerika 500 jaar geleden.

 

SHOTS:

BARCELONA

 

SHOTS:


1 december 1990 - Columbus achterna (2)

 

In deze aflevering bezoekt hij in Sevilla het Archivo General de Indias, de kathedraal waar Columbus misschien begraven ligt, de Biblioteca Colombina, het klooster La Rabida en de havenstad Palos, van waaruit Columbus vertrokken is.

 

Büch laat diverse schilderijen zien die met Columbus te maken hebben en hij laat aan de hand van een maquette zien waar het Nederlandse paviljoen komt op de wereldtentoonstelling "Expo '92" in Sevilla en waar de (nagebouwde) schepen van Columbus komen te liggen.

Hij bezoekt het klooster La Rabida dat verbouwd wordt tot het koninklijk paviljoen op de Expo en waar Columbus in de kapel 27 jaar begraven heeft gelegen. Verder bezoekt hij in Sevilla de kathedraal, waar Columbus begraven zou liggen. In het Archivo General de Indias vertelt Büch over de boeken en documenten in dit archief, maar kan niets laten zien omdat de directrice geen toestemming wil geven om de boeken en papieren aan te raken.

In de Biblioteca Colombina mag hij de boeken wel aanraken en laat hij enkele originele boeken van Columbus zien met zijn aantekeningen.

Tot slot bezoekt hij de havenstad Palos, van waaruit Columbus vertrokken is. In deze plaats staat een monument voor Columbus en de kerk waar Columbus gebeden heeft voor het welslagen van zijn tocht.

 

INTERVIEW met:

SHOTS:


8 december 1990 - Columbus achterna (3)

 

In deze aflevering: het klooster van Guadalupe in Spanje, waar Columbus eindelijk toestemming kreeg om zijn schepen uit te rusten en de Canarische Eilanden, waar hij voorraden insloeg.

 

02:30 GUADALUPE

 

Interview met historicus Emile Brugman over de reisroute van Columbus.

 

SHOTS:

15:06 CANARISCHE EILANDEN

 

SHOTS:


22 december 1990 - Columbus achterna (4)

 

In deze aflevering: de plaats waar Columbus in 1492 voet aan Amerikaanse wal zette, op één van de eilanden van de Bahama's.

 

00:02:31 - 00:09:40 THE BAHAMA'S HISTORICAL SOCIETY MUSEUM TE NASSAU

 

Gesprek met miss Turner, historica, over de oorspronkelijke bevolking (Arawaks), redenen voor een standbeeld voor Columbus en het aangrijpen van het 500-jarig herdenkingsfeest om aandacht te vestigen op de Indianen.

 

SHOTS:

 

00:09:40 - 00:19:24 NATIONAL LIBRARY OF THE BAHAMA'S

 

Gesprek met Eris Moncur, voormalig directeur van een middelbare school, over zijn onderzoek naar de landingsplaats van Columbus en zijn conclusie dat dit niet het huidige San Salvador Island geweest kan zijn.

 

SHOTS:

 

00:19:24 - 00:25:15 SAN SALVADOR ISLAND

Büch bezoekt een zeer klein museum in Cockburn Town op San Salvador Island. De belangrijkste items uit de collectie zijn vier scherven van een Spaanse kom.

 

SHOTS:

 

00:25:15 - 00:32:45 DE REIS VAN COLUMBUS

 

Ontmoeting en gesprek met de Italiaan Alex Carozzo die in een klein zeilbootje dezelfde reis als Columbus heeft gemaakt.

 


29 december 1990 - Columbus achterna (5)

 

In deze aflevering heeft Büch op het eiland San Salvador (Bahamas) een gesprek met de Commissioner en bezoekt in Potomac (VS) twee heren met weer een andere theorie over Columbus. In New York brengt hij een bezoek aan de NY Public Library.

 


 

SEIZOEN 1991

 

In deze serie treedt hij in de voetsporen van Christoffel Columbus en bezoekt plaatsen, die voor de reizen van Columbus belangrijk waren.

 


5 januari 1991 - Columbus achterna (6)

 

In deze aflevering de Dominicaanse republiek: Boudewijn bezoekt Santo Domingo waar de president van de Dominicaanse Republiek, Balaguer, is, om de botjes van Columbus die in de kathedraal liggen te laten verplaatsen. Verder gaat hij naar de plek waar een reusachtig monument in verband met de Columbus-herdenking in 1992 gebouwd wordt.

 


12 januari 1991 - Columbus achterna (7)

 

In deze aflevering gaat Boudewijn naar de Dominicaanse Republiek, waar hij de nationale bibliotheek bezoekt, het museum van dictator Trujillo en in Washington de Library of Congress waar hij op zoek gaat naar kaarten uit de tijd van Columbus.

 


19 januari 1991 - Columbus achterna (8)

 

In deze aflevering bezoekt Büch het eiland Dominica, waar hij een gesprek heeft met de chief van de Caribs die daar leven en met de premier van het eiland. Verder gaat hij op zoek naar de sisserou parrot.

 


26 januari 1991 - Columbus achterna (9)

 

De laatste van een serie reisprogramma's in de sporen van Columbus. In deze aflevering gaat Boudewijn naar de nationale archieven, waar mrs Edwina Peters hem het een en ander laat zien uit Columbus' tijd. Hij gaat per boot naar Bocas en hij praat met Redmond O'Hanlon over Columbus.

 


2 februari 1991 - Curaçao

 

Serie reisprogramma's met Boudewijn Büch.

 

Deze keer bezoelt hij Curaçao. Behalve de synagoge en het Joods museum, gaat Boudewijn ook nog naar het onbekende eilandje Klein Curaçao.

 

 

Klein Curacao © Elwin Berlips


9 februari 1991 - Argentinië (1)

 

Serie reisprogramma's met Boudewijn Büch die dit keer Buenos Aires bezoekt.

 

Uiteraard bezoekt Büch de nieuwe nationale bibliotheek waar al jaren aan gebouwd is en nog steeds niet af is.

Hij krijgt een rondleiding van een Nederlands sprekende architect.

Ook brengt hij een bezoek aan het graf van Evita Peron (Duarte).

 


16 februari 1991 - Argentinië (2)

 

Boudewijn gaat naar het drie-landenpunt in het noorden van Argentinië bij Iguazu, tevens komt hij bij een spectaculair natuurwonder terecht (waterval).

 

In La Plata bezoekt hij het negentiende-eeuwse natuurhistorisch museum en een Nederlander in het midden van de Pampa.

La Plata © Hans Wilke


23 februari 1991 - Argentinië (3)

 

Boudewijn gaat zuidelijker in Argentinië (Patagonië). Hij komt bij de grootste pinguïnkolonie terecht.

 


2 maart 1991 - Argentinië (4)

 

Serie reisprogramma's met Boudewijn Büch in Argentinië. Onder andere naar gletsjer in het Andesgebergte en het Beagle kanaal.

 

 

Faro Les Eclaireurs (Beagle Kanaal - Ushuaia)
© 2007 -  Stefan de Vogel


25 mei 1991 - Paaseiland

 

In deze aflevering probeert Boudewijn Büch de raadsels rond Paaseiland, een eiland ver uit de kust van Zuid-Amerika, te ontrafelen.

 

 

Vogeleiland © Hans van den Brandhof


1 juni 1991 - Kanaaleilanden

 

Serie reisprogramma's met Boudewijn Büch, waarin hij deze keer de Kanaaleilanden bezoekt.
Boudewijn heeft behalve een gesprek met de schrijver Frank Stroobant een ontmoeting met de Seigneur van het eiland Sark; ook bezoekt hij het kleinste kerkhof.

 

Büch bezoekt het eiland Herm. Ook vertelt hij een en ander over Victor Hugo.

 

Met medewerking van:

  • Richard Ozanne

  • Frank Stroobant

  • Michael Beamont (Sark)

  • John Rothwell.

 

Boekje geschonken aan Boudewijn Büch
 door Frank Stroobant op 19 september 1989

 


 

SEIZOEN 1992

 

Reisverslagen van Boudewijn Büch, onderverdeeld in verschillende series, waarin hij op zoek gaat naar sporen van het verleden.

 


25 januari 1992 - Aflevering 1 : Christmas Island

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer het Australische Christmas Island bezoekt.

 

Boudewijn Büch probeert er achter te komen wat de bewoners van Christmas Island (bekend door de unieke jaarlijkse krabbentrek) beweegt om hier te blijven wonen: de prachtige natuur of de fosfaatindustrie?

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


1 februari 1992 - Aflevering 2 : Cocos Island

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer de atol Cocos (Keeling) Islands bezoekt.

INTERVIEWS:

SHOTS:


8 februari 1992 - Aflevering 3: West-Australië (1)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer de eilanden van West-Australië bezoekt.

 

03:57 - 31:03 Boudewijn Büch zoekt op eilanden voor de kust van Perth en Geraldton naar overblijfselen van de reizen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Hij vertelt diverse geschiedkundige feiten en bezoekt onder andere het West-Australië museum en een winkel met topografische kaarten in Perth.

 

INTERVIEWS:

 SHOTS:


15 februari 1992 - Aflevering 4: West-Australië (2)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden. Deze keer de vondst van het VOC-schip de Batavia en een bezoek aan goudmijnen.

 

03:32 - 21:53 Boudewijn Büch in Geraldton, Batavia Coast. Hij bezoekt daar het "West-Australisch Maritiem Museum" voor de overblijfselen van VOC-schip de Batavia.

 

INTERVIEWS:

SHOTS:

INTERVIEWS:

SHOTS:


22 februari 1992 - Aflevering 5: Seychellen

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer de Seychellen bezoekt.

 

Boudewijn Büch bezoekt drie idyllische eilanden van de Seychellen en praat met verschillende bewoners. Hij vertelt diverse geschiedkundige feiten en bezoekt onder andere het Nationaal Museum van de Seychellen en het National Archive in Victoria op het eiland Mahé.

Op het eiland Praslin bekijkt hij de "coco de mer" (een boom die alleen daar groeit) en het historisch museum.

 

INTERVIEWS:

SHOTS:


29 februari 1992 - Aflevering 6: Dodo (1)

 

In deze serie gaat hij op zoek naar sporen van de uitgestorven dodo.

 

Een boekhandel in Amsterdam is er in geslaagd voor Büch een tweede exemplaar van "Gedenckwaerdige hetebrij" van Bontekoe te vinden, waarin een de witte dodo staat beschreven en hij gaat naar New York en het eiland Mauritius om meer over de dodo te weten te komen.

 

INTERVIEWS op Mauritius met:

SHOTS:


7 maart 1992 - Aflevering 7: Dodo (2)

 

In deze serie gaat hij op zoek naar de uitgestorven dodo.

 

Boudewijn Büch bekijkt in het National Museum of Scotland in Edinburgh een reconstructie van een dodo. Op Mauritius, een eiland in de Indische Oceaan, bezoekt hij een krokodillenfarm en praat met de eigenaar. Verder laat hij de enige plek zien op Mauritius (te Mare-aux-Songes) waar botten en een volledig skelet van de dodo zijn gevonden. De plek is nu een vuilnisbelt en Büch vertelt over de symboliek hiervan.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


14 maart 1992 - Aflevering 8: Dodo (3)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer het eiland Rodrigues in de Indische Oceaan bezoekt, op zoek naar feiten over de dodo.

 

02:02 - 03:14 Landing op het eiland Rodrigues en overzichtshot + leader.

 

03:14 - 31:28 Boudewijn Büch zoekt op het eiland Rodrigues naar sporen van de Rodrigues-dodo (de solitaire). Er is weinig bekend van deze dodo's maar hier zouden ze op mysterieuze wijze gezamenlijk in de grotten gestorven zijn.

Tijdens zijn verblijf bezoekt ook prinses Anne (Engeland) dit eiland.

Hij vertelt diverse geschiedkundige feiten en bezoekt onder andere de moeilijk begaanbare grotten, de laatste vindplaats van de botten van de uitgestorven dodo's, de krantendrukkerij en ontmoet de eerste minister van Rodrigues.

 

INTERVIEWS:

SHOTS:


21 maart 1992 - Aflevering 9: Dodo (4)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer de eilanden van de Indische Oceaan bezoekt.

 

02:00 - 03:19 Leader

 

03:19 - 13:45 Boudewijn Büch is nog op het eiland Rodrigues in de Indische Oceaan. Met veel moeite krijgt hij de plant te zien waarvan maar één exemplaar bestaat.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:

INTERVIEW met Bert Sliggers

 

SHOTS: enkele korte ext. en int. shots van het museum en tekening van de witte dodo.

 

16:46 - 32:22 Boudewijn Büch op het eiland Réunion waar hij naar het Natuur Historisch Museum gaat om uit te zoeken of er nog iets te vinden is over de Réunion dodo (solitaire). Hij bezoekt ook nog een schildpaddenkwekerij.

 

INTERVIEW met Frank Schoepflin over waarom hij schildpadden kweekt

 

SHOTS:


28 maart 1992 - Aflevering 10: Dodo (5)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer is hij op de eiland Réunion en brengt een bezoek aan het nationale archief en in Nederland en Engeland staan deskundigen klaar om weer nieuwe feiten over de dodo te vertellen.

 

00:04:57 - 00:13:40 Boudewijn Büch zoekt op het eiland Réunion naar informatie over de geschiedenis van het eiland. En hij bezoekt de Fournaise vulkaan.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:

00:13:40 - 00:19:08 In Galerij Prins Willem V in Den Haag onderzoekt hij nieuwe feiten over de dodo.

 

INTERVIEW met:

SHOTS: diverse shots van het schilderij met de dodo.

 

00:19:08 - 00:29:51 In Oxford gaan hij op zoek naar verder informatie over de dodo.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:

00:29:51 - 00:33:49 In Londen in het Nationaal Historisch Museum krijgt hij een reconstructie van een dodo te zien.

 

INTERVIEW met Cyril E. Walker, Natural History Museum over deze reconstructie.

 


13 juni 1992 - Canada (1)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch, waarin hij zoekt naar sporen van het verleden. Deze keer bezoekt hij Quebec in Canada.

 

Boudewijn Büch praat in Montreal met een voor- en tegenstander over de afscheiding van de Franstalige staat Quebec, en hij bezoekt het museum en de bibliotheek van de McGill University.

 

SHOTS MONTREAL:

SHOTS LAC MASSAWIPPI:

INTERVIEWS met:


20 juni 1992 - Canada (2)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch, waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Canada bezoekt.

 

Boudewijn Büch bezoekt op Newfoundland St. John's, de plaats waar voor 't eerst getelegrafeerd werd, en Signal Hill en Cape Spear waar veel schepen zijn vergaan.

 

SHOTS:

12:44 - 31:16 Met veel moeite probeert Boudewijn Büch naar de eilanden St. Pierre et Miquelon te komen, een Franse enclave voor de kust van Newfoundland. Zij gaan per auto dwars over Newfoundland en met de pont naar St. Pierre et Mequelon. Volgens Büch is het eiland een soort Volendam.

 


27 juni 1992 - Canada (3)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch, waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Canada bezoekt.

 

Boudewijn Büch bezoekt St. Pierre et Miquelon, enkele Franse eilanden voor de kust van Newfoundland en gaat naar het bijna onbewoonde Ile aux Marins. Hij vertelt diverse geschiedkundige feiten en bezoek het museum op Ile aux Marins en praat met een inwoner over de kerk, het museum en het eiland.

 

SHOTS:

16:38 - 32:32 Bezoek aan Lake Louise en Buffalo Paddock en Büch gaat vanuit Banff (Alberta) met een trein van de Canadian Pacific door Alberta en hij vertelt de geschiedenis van deze spoorlijn.

 

SHOTS:


4 juli 1992 - Canada (4)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch, waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Northwest Territories in Canada bezoekt.

 

Büch op weg naar het dorpje Rae-Edzo (Northwest Territories) waar hij een bezoek brengt aan de plaatselijke bevolking en waar hij te gast is bij een indiaanse familie.

Gesprek met Joe, een indiaan, de vader van Joe en met Patrick, een Canadees, die werken in een centrum waar indiaanse straatnaamborden worden gemaakt.

 

Shots:


 

SEIZOEN 1993

 

Reisverslagen van Boudewijn Büch, onderverdeeld in verschillende series, waarin hij op zoek gaat naar sporen van het verleden.

 


6 maart 1993 - Canada (5)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Inuvik in Noord-Canada bezoekt.

 

Boudewijn Büch bezoekt de noordelijkste boekwinkel ter wereld en neemt een kijkje bij de 21e Northern Games van de Inuit.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


13 maart 1993 - Zuidpool (1)

 

Deze aflevering is de eerste van vier programma's waarin Büch de Zuidpool bezoekt.

 

Boudewijn Büch reist naar de Zuidpool. Zijn reis begint in het plaatsje Ushuaia in Zuid-Argentinië. Varend op een Russisch schip vertelt Büch over de moeilijke vaarroutes als gevolg van het grensconflict tussen Chili en Argentinië. Hij gaat in op de geschiedenis van de eilanden en de 'ontberingen' tijdens de reis.

Medepassagiers Jan en Nanny de Goed vertellen over hun verwachtingen van de Zuidpool.

Uiteindelijk komen zij aan op King George Island waar zij met een rubberboot aan land worden gebracht. Büch loopt door het enige dorp op de Zuidpool: Vila Estrella.

 

SHOTS (vanaf het schip) van de kust met bergen van Argentinië en Chili, en King George Island.

 

DUPE: Büch in Ushuaia, twee jaar geleden, toen de reis naar de Zuidpool niet doorging.

 


20 maart 1993 - Zuidpool (2)

 

Deze aflevering is de tweede van vier programma's waarin Büch de Zuidpool bezoekt.

 

Op King George Island worden de Russische basis Bellinghausen en een primitief ziekenhuis bezocht.

Dan vertrekt het filmteam in een lawaaierige en schuddende rupstank voor een bezoek aan de grote Chinese basis "Grote Muur". Büch bekijkt op de Chinese basis een wegwijzer. Er wordt niet met de Chinezen op de basis gesproken, omdat zij geen engels spreken.

Met een rubberbootje reist het team naar het vulkanische Half Moon Island. Shots van het eiland en de daar levende pinguïns.

Büch en consorten varen met het rubberbootje gedeeltelijk onder een ijsberg. Het Russische schip, waarmee Büch reist, vaart zuidelijker.

Het wordt kouder en het navigeren wordt steeds moeilijker vanwege de ijsgang.

 

SHOTS:


27 maart 1993 - Zuidpool (3)

 

Deze aflevering is de derde van vier programma's waarin Büch de Zuidpool bezoekt.

 

SHOTS:


3 april 1993 - Zuidpool (4)

 

Deze aflevering is de laatste van vier programma's waarin Büch de Zuidpool bezoekt.

 

DECEPTION ISLAND, een eiland met een nog werkende vulkaan die vele walvisstations onder de lava heeft bedolven.

 

SHOTS:

KING GEORGE ISLAND met de Poolse basis Arctowski. Gesprek met Poolse onderzoeker die watermonsters neemt over de basis.

 

SHOTS:


10 april 1993 - Aflevering 6: Chili

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Chili bezoekt.

 

Boudewijn Büch bezoekt in de zuidelijkste stad van Chili, Punta Arenas, het Musea Regional Saleisiano de afdeling met opgezette dieren, de stad Frutillar waar veel Chilenen van Duitse afkomst wonen, het Lago Llanquihe met vulcaan, de plaats Ancud op Isla de Chiloé en Puerta Varas waar hij een kijkje neemt in de bibliotheek van de Duitse school.

 

INTERVIEW met: Chileens echtpaar van Duitse afkomst dat nog steeds Duits spreekt.

 

SHOTS:


17 april 1993 - Aflevering 7: Isla Robinson Crusoe

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Isla Robinson Crusoe voor de Chileense kust bezoekt.

 

Boudewijn Büch vertrekt per vliegtuigje uit Santiago de Chile en daarna per boot naar Isla Robinson Crusoe (Islas Juan Fernández) waar hij de plaatsen Bahía el Padre, Mirador en Puerto Ingles bezoekt, onder andere per muilezel, waar Alexander Selkirk, die model stond voor de romanfiguur Robinson Crusoe, ooit ruim vier jaar doorbracht.

 

SHOTS:


24 april 1993 - Aflevering 8: Galápagos

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer de Galápagoseilanden bezoekt.

 

Boudewijn Büch bezoekt op Santa Cruz, één van de Galápagoseilanden, het Darwin Instituut en probeert op het eiland Floreana de geheimzinnige geschiedenis van de eerste bewoners te achterhalen.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


1 mei 1993 - Aflevering 9: Nieuw-Zeeland (1)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Nieuw-Zeeland bezoekt.

 

Boudewijn Büch gaat in Dunedin op zoek naar de schrijfster Florence Frisbie (bijgenaamd Whisky Johnny) die twee boeken over de Cook eilanden heeft geschreven ("Miss Ulysses from Puka-Puka" and "The Frisbies of the South Seas") en vindt haar uiteindelijk in Saddle Hill.

 

INTERVIEWS met:


8 mei 1993 - Aflevering 10: Nieuw-Zeeland (2)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Nieuw-Zeeland bezoekt.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


22 mei 1993 - Aflevering 11: Nieuw-Zeeland (3)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Nieuw-Zeeland bezoekt.

 

Boudewijn Büch maakt een tocht over Stewart Island op zoek naar de kiwi (beschermde nachtvogel).

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


29 mei 1993 - Aflevering 12: Niue (1)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch, waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Niue, een koraaleiland in de Stille Oceaan bezoekt.

 

Boudewijn Büch in het Niueaanse journaal. Hij vertelt over het ontstaan van het eiland en het aldaar aanwezige oerwoud.

Op bezoek bij een familie, waar hij proeft van een typisch Niueaans gerecht. Gesprek met dr. Harry Nemaie (een arts in overheidsdienst) en zijn vrouw over de voorbereiding van een maaltijd. Kinderen van de Niue Highschool zingen het volkslied.

Bezoek aan het enige café op het eiland, waar hij ook de enige bezoeker is. Tina Cooper-Rex, griffier van het kabinet, laat het parlements-gebouw zien en vertelt dat er nooit echt een kabinetscrisis is geweest.

 

Diverse shots van het dagelijks kleven van de bevolking en (va 23:47:12) uitgebreide beelden van oerwoud en van de kust van het eiland.

 


5 juni 1993 - Aflevering 13: Niue (2)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden. Deze keer het tweede deel van zijn bezoek aan aan het koraaleiland Niue in de Stille Oceaan.

 

Büch toont typische dingen van het eiland Niue, onder andere een snackbar waar boeken te koop zijn, het nationale museum dat nagenoeg leeg staat en de kanobouwkunst.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS: div. algemene beelden van het eiland.

 


12 juni 1993 - Aflevering 14: Tonga

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer de eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan bezoekt.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:

FOTO'S zwart/wit:  koning op de fiets; met kroon en kroningsmantel.

 


19 juni 1993 - Aflevering 15: Suriname (1)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Suriname bezoekt.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


26 juni 1993 - Aflevering 16: Suriname (2)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer Suriname bezoekt.

 

INTERVIEW met Bertje Eersteling, gids, over bijzonderheden op Stoelmanseiland.

 

SHOTS:


 

SEIZOEN 1994

 

 

Reisverslagen van Boudewijn Büch, onderverdeeld in verschillende series, waarin hij op zoek gaat naar sporen van het verleden.

 


5 februari 1994 - Big Island (1)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden. Deze aflevering bezoekt hij Big Island (Hawaii).

 

Boudewijn Büch bezoekt op Big Island de Kealakekua Baai met het Kapitein Cook-monument, een astronomisch observatiecomplex gebouwd op de 4200 meter hoge vulkaan Mauna Kea en Hulihe'e Palace, het zomerpaleis van de voormalige Hawaiiaanse monarchen.

 

INTERVIEWS met:

  • Alfred Leslie en Alexander Leslie, inwoners van Big Island, over Kapitein Cook

  • Fred Baas, Remo Tilanus, Rob Millenaar en Andrew Perala, astronomen die werken is het astronomisch observatiecomplex

  • Fanny Au Hoy, lid van Dochters van Hawaii, een organisatie voor het behoud van de Hawaiiaanse cultuur.

SHOTS:

  • Kapitein Cook-monument en een plaquette in zee op de plaats waar Cook is vermoord

  • schilderij van Cook en een gravure waarop zijn dood wordt afgebeeld

  • diverse van het astronomisch obervatiecomplex (int. en ext.)

  • diverse van het ext. en int. van Hulihe'e Palace.

Plaquette in zee ©2008 Frans Voogt

 


12 februari 1994 - Big Island (2)

 

Deze aflevering bezoekt hij Big Island (Hawaii) en San Francisco.

 

Boudewijn Büch zoekt naar sporen over het leven van de auteur Robert Louis Stevenson (1850-1894). De zoektocht begint op Big Island (Hawaii) en gaat via San Francisco naar Monterey, Los Lobos, St. Helena en Calistoga.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


19 februari 1994 - USA (1)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch, waarin hij zoekt naar sporen van het verleden en deze keer de Verenigde Staten bezoekt.

 

In deze aflevering is Büch op zoek naar de wortels van de blues. Hij bezoekt in Clarksdale, Mississippi, het Delta Blues Museum en Stovall's plantation met het geboortehuis van bluesmusicus Muddy Waters.

Ook John Lee Hooker, een andere aartsvader van de blues, is geboren in Clarksdale, maar zijn geboortehuis bestaat niet meer. In San Francisco heeft Büch een ontmoeting met John Lee Hooker, die onder andere ter plaatse een liedje componeert.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


26 februari 1994 - USA (2)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij zoekt naar sporen van het verleden. Deze keer bezoekt hij Memphis in Tennessee.

 

In Memphis bezoekt Büch Graceland, het landgoed van Elvis Presley, en in de stad zelf Beale Street en de opnamestudio van Sun Record Company, waar Elvis zijn eerste opnamen maakte. In Tupelo, Mississippi bezoekt Büch diens geboortehuis.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


5 maart 1994 - Norfolk Island (1)

 

Deze keer bezoekt hij Norfolk Island (Australië).

 

Hij besteedt aandacht aan James Cook, de ontdekkingsreiziger die in 1770 Australië ontdekte, en aan de gevangenissen die de Engelsen op Norfolk Island stichtten.

Büch bezoekt eerst Botany Bay, vlakbij het tegenwoordige Sydney, waar Cook aan land kwam. Hij gaat naar de exacte locatie waar Cook landde en naar het graf van de eerste Brit die in Australië overleed. Daarna vliegt hij naar Norfolk Island. Ook hier bezoekt hij de plaats waar Cook aan land kwam.

Verder gaat hij naar het Norfolk Island-museum, waar hij de ruïnes van gevangeniscellen bekijkt, en het Kingston Cemetery, waar gevangenen en hun bewakers begraven liggen.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


12 maart 1994 - Norfolk Island (2)

 

Deze aflevering, op Norfolk Island, is gewijd aan de muiterij op de Bounty.

 

In Sydney bezoekt Büch de openbare bibliotheek van New South Wales, waar hij schilderijen en manuscripten bekijkt met betrekking tot kapitein Bligh, op wiens schip "The Bounty" een muiterij uitbrak. Op Norfolk Island gaat Büch naar het graf van George Hunn Nobbs, die een belangrijke rol speelde in de verhuizing van de nabestaanden van de muiters van het eiland Pitcairn naar Norfolk Island. Daarna bezoekt hij het Bounty Folk Museum, dat hij een hoogtepunt in de Bounty-gekte noemt, en praat hij met enkele afstammelingen van muiters.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


19 maart 1994 - Lord Howe

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch waarin hij deze keer het Australische Lord Howe Island bezoekt.

 

Boudewijn Büch bezoekt de zuidpunt van het Australische eiland Lord Howe Island waar hij Mount Eliza beklimt en vervolgens op zoek gaat naar de woodhen.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


26 maart 1994 - Australië - Oostkust

 

In deze aflevering bezoekt hij de Oostkust van Australië.

 

Boudewijn Büch maakt met een terreinwagen een tocht over Fraser Island en Moreton Island.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


2 april 1994 - Australië - Darwin

 

In deze aflevering bezoekt hij Darwin.

 

Boudewijn Büch bezoekt Darwin op de noordelijkste punt van Australië. Hij vertelt een en ander over de geschiedenis van deze stad en neemt een kijkje in het Military Museum. Verder brengt hij een bezoek aan een wildlife-park buiten Darwin.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:

DUPES:


15 oktober 1994 - Falkland Islands (1)

 

In deze aflevering bezoekt hij de Falkland-eilanden.

 

Reportage over de voorbereidingen voor een militaire parade ten gunste van de viering van de verjaardag van koningin Elizabeth en de parade op de dag zelf.

Verder bezoekt Büch het monument voor de tijdens de Falklandoorlog omgekomen militairen, waarop ook de naam van "warpoet" Tinker vermeld staat, de commandopost van de explosieven-opruimingsdienst en de resten van Argentijnse stellingen (de veldkeuken) in de heuvels bij Stanley.

Ook zijn opnamen gemaakt van de enige popgroep op het eiland, Arcadia.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


22 oktober 1994 - Falkland Islands (2)

 

Deze aflevering het tweede deel van zijn bezoek aan de Falklandeilanden.

 

Op de Sea Lion Islands bezoekt Büch het monument voor de tijdens de Falklandoorlog gevallen soldaten. Op de East Falklands gaat hij naar de Argentijnse oorlogsbegraafplaats, het plaatsje Goose Green, de begraafplaats bij het plaatsje San Carlos, waar de Britse invasie begon, en de resten van een Brits legerkamp.

Ook bezoekt hij Pebble Island, waar slechts twaalf mensen wonen.

 

INTERVIEWS met de Falklanders:

SHOTS:


29 oktober 1994 - Paraguay (1)

 

Deze aflevering bezoekt hij Paraguay.

 

Als eerste bezoekt Büch het Nationale Archief in Asunción, waar hij op zoek is naar documenten met betrekking tot de verschillende dictators die Paraguay heeft gehad. Hij bekijkt brieven van de negentiende-eeuwse dictators dr. Francia en Solano Lopez.

Daarna gaat hij naar het Mausoleo de Los Heroes, waar verschillende dicators begraven zijn. In Jaguaron(?) bezoekt hij het geboortehuis van Francia, waarin nu een museum is gevestigd. In San Ignacio bezoekt hij het Jezuïetenmuseum en vertelt hij over de Misiones, een rijk dat de jezuïten in de zeventiende eeuw stichtten. In Encarnacion gaat hij naar het geboortehuis van dictator Stroessner.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


5 november 1994 - Paraguay (2)

 

In deze aflevering bezoekt hij Paraguay.

 

Boudewijn Büch brengt een bezoek aan de Chaco, een gebied in het noorden van Paraguay. Hij neemt een kijkje in een museum dat is gewijd aan de Chaco-oorlog en vertelt over de diverse oorlogen die dit land heeft gevoerd, met name over de Chaco-oorlog tegen Bolivia in de jaren '30, waarbij honderdduizend doden zijn gevallen.

Verder brengt hij een bezoek aan enkele Duitse kolonies, onder andere San Bernadino en Nueva Germania, waar de afstammelingen wonen van Duitse emigranten en waar nog steeds Duits wordt gesproken.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


12 november 1994 - Uithoeken van Amerika: de US Virgin Islands (1)

 

Verslag van een wereldreis van Boudewijn Büch. Deze aflevering: de US Virgin Islands.

 

Büch is in Charlotte Amalie, hoofdstad van de US Virgin Islands, op zoek naar sporen van de Deense geschiedenis van de eilanden. De eilanden waren tot 1917, toen ze werden gekocht door de VS, een Deense kolonie. Van de Deense tijd zijn behalve een enkel oud fort en een begraafplaats echter weinig sporen over.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


19 november 1994 - Uithoeken van Amerika: de US Virgin Islands (2)

 

Deze aflevering het tweede deel van het verslag over de US Virgin Islands.

 

Op het eiland St. Croix bezoekt Büch de steden Christiansted en Frederiksted. Hij gaat in op de koloniale tijd, toen Denen en de Noren op het eiland suikerrietplantages bezaten, en de slavernij.

Ook bezoekt hij de plaats waar Columbus in 1493 aan land kwam.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


26 november 1994 - Uithoeken van Amerika: Jekyll Island

 

Deze aflevering: Jekyll Island (Georgia), bijgenaamd Millionaires' Island.

 

Van 1890 tot 1939 verzamelden Amerikaanse miljonairs zich 's zomers op Jekyll Island. Ze richtten daar een eigen sociëteit op. Velen (onder andere Rockefeller en sanitairkoning Crane) bouwden zeer riante villa's.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


3 december 1994 : Uithoeken van Amerika: South Dakota

 

Deze aflevering: South Dakota.

 

Na een kort bezoek aan Rapid City, de grootste stad van South Dakota, gaat Büch naar Mount Rushmore, het monument van vier Amerikaanse presidenten uitgehakt in een rots in de Black Hills.

Hij vertelt over Gutzon Borglum, de maker van het beeld, die een overtuigd fascist en anti-semiet was. Via de plaats die het geografisch middelpunt van de VS pretendeert te zijn komt hij bij Crazy Horse, de Indiaanse tegenhanger van Mount Rushmore waar al tientallen jaren aan wordt gewerkt.

Büch staat stil bij de uitroeiing van de Indiaanse bevolking en de huidige achtergestelde positie van deze bevolkingsgroep.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


10 december 1994 : Uithoeken van Amerika: Alaska (1)

 

Verslag van een reis van Boudewijn Büch door de VS, waarbij hij afgelegen en minder bekende delen van het land bezoekt. Deze aflevering het eerste deel een verslag over Alaska.

 

Na korte uitleg over de geschiedenis van Alaska vertelt Büch over de Iditarod Trail, een sleewedstrijd met honden over 1049 km die jaarlijks wordt gehouden in de buurt van Anchorage.

Op Kodiak Island bezoekt hij Baranov House, een museum over de Russische tijd van Alaska, en het plaatselijke Russische kerkhof. Hij vertelt over Benny Benson(?), die als schooljongen de ontwerpwedstrijd voor de vlag van Alaska won.

Op Arctic Island gaat hij in op de problemen van de eskimo's en de indianen.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


17 december 1994 : Uithoeken van Amerika: Alaska (2)

 

Deze aflevering het tweede deel van een verslag over Alaska.

 

Bij Fairbanks bezoekt Büch Eldorado Gold Camp, een negentiende-eeuwse goudmijn die ten behoeve van toeristen is heropend. Ook bezoekt hij een echtpaar dat goud zoekt. In Kotzebue vertelt hij over Otto von Kotzebue, de ontdekker van dit deel van Alaska, en diens vader August, een toneelschrijver die bevriend was met Goethe.

Ook bezoekt hij het plaatselijke museum, dat al sinds tien jaar gesloten (en dichtgetimmerd) is en dat speciaal voor Büch wordt geopend.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


 

SEIZOEN 1995

 

 

Reisverslagen van Boudewijn Büch, onderverdeeld in verschillende series, waarin hij op zoek gaat naar sporen van het verleden.

 


7 januari 1995 - Uithoeken van Amerika: Alaska (3)

 

In deze aflevering bezoekt hij het allerhoogste noorden van Alaska.

 

Boudewijn Büch brengt een bezoek aan Kotzebue, waar hij een kijkje neemt bij de redactie van The Artic Sounder, de plaatselijke weekkrant. Vervolgens vliegt hij naar Nome aan de Beringzee en vertelt een en ander over de geschiedenis van dit plaatsje, onder andere een goldrush.

Tot slot maakt hij een vlucht over de Beringstraat, waar onder andere Little Diomede ligt. Dit eiland ligt precies op de grens van de VS en de USSR en op de datumgrens.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


14 januari 1995 - British Virgin Islands

 

In deze aflevering bezoekt hij de Britse Maagdeneilanden.

 

Boudewijn Büch begint zijn bezoek aan de Britse Maagdeneilanden in de hoofdstad Road Town op het eiland Tortola. Hij neemt een kijkje in de openbare bibliotheek om een en ander van de geschiedenis van deze eilanden te weten te komen. Vervolgens bezoekt hij Anegada en een museum over de geschiedenis van dit atol en gaat samen met de eigenaar met behulp van een metaaldetector op zoek naar oude munten.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


7 oktober 1995 - Brazilië: Recife (1)

 

In deze aflevering bezoekt hij Recife en omgeving (Pernambuco) in Brazilië op zoek naar sporen van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in de eerste helft van de 17e eeuw.

 

Boudewijn Büch bezoekt de stad Recife, onder andere een museum aldaar, verder en het St.Franciscus-klooster met een uitgebreide collectie religieuze schilderijen en tot slot Fort Orange, een 18e eeuws Portugees fort (nu museum), maar van oorsprong Nederlands fort (Fort Oranje) aan het strand van Itamaracá, waar Büch als souvenir een antieke munt krijgt.

 

INTERVIEWS over de geschiedenis van de Nederlandse koloniale tijd in Pernambuco, met name over de betekenis van prins Johan Maurits van Nassau, de bewindvoerder van de WIC in Brazilië en wat er in Recife en Pernambuco nog aan die tijd herinnert, met:

SHOTS:


14 oktober 1995 - Brazilië: Recife (2)

 

In deze aflevering vervolgt hij zijn bezoek aan Recife en omgeving (Pernambuco) in Brazilië en hij reist naar het eiland Fernando de Noronha op zoek naar sporen van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in de eerste helft van de 17e eeuw.

 

Boudewijn Büch vertelt over deze periode en neemt een kijkje in een museum in Recife, bezoekt de stad Olinda en het eiland Fernando de Noronha, waar hij onder andere een ruïne van een Nederlands 17e-eeuws gebouw laat zien en een bezoek brengt aan een klein museum.

 

INTERVIEWS over de geschiedenis van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in Pernambuco, met name over de betekenis van prins Johan Maurits van Nassau, de bewindvoerder van de WIC in Brazilië, en wat er in Pernambuco en op Fernando de Noronha nog herinnert aan die tijd, met:

SHOTS:


21 oktober 1995 - Brazilië: Fernando de Noronha

 

In deze aflevering vervolgt hij zijn bezoek aan het Braziliaanse eiland Fernando de Noronha.

 

Onder leiding van de gidsen Celio Silvestre en Bernard van Steen verkent Boudewijn Büch het eiland en vertelt over de geschiedenis, het landschap en het dagelijks leven op het eiland. Hij luistert naar het volkslied, gezongen door enkele inwoners, bekijkt de ruïne van een oud Portugees fort, probeert moeizaam in de wildernis een berg te beklimmen en koopt postzegels in het plaatselijke postkantoortje.

 

SHOTS: algemene beelden op en rond het eiland.

 


28 oktober 1995 - VS: Thomas Alva Edison

 

In deze aflevering bezoekt hij plaatsen waar uitvinder Thomas Alva Edison gewoond en gewerkt heeft.

 

Boudewijn Büch vertelt over het leven van uitvinder Thomas Edison en bekijkt een CD-Rom over Edison. In Milan (Ohio) bezoekt hij het huis waar Edison geboren is (nu museum) en in de Library of Congress (Washington) bekijkt hij in het filmarchief op de montagetafel een 16mm film ("The Great Train Robbery"), krijgt uitleg over fonograaf met wasrollen van Edison en luistert naar grammofoonplaat van Edison.

Vervolgens bezoekt hij de bibliotheek (met bed), een laboratorium van Edison en zijn graf in West-Orange en zijn buitenhuis in Fort Myers (Florida).

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


11 november 1995 - Nieuw-Zeeland; Petrus van der Velden

 

In deze aflevering gaat hij in Nieuw-Zeeland op zoek naar de voor Nederland onbekende schilder Petrus van der Velden, geboren in Rotterdam (1837), lid van de Haagse school, op 53-jarige leeftijd geëmigreerd naar Wellington en in Auckland overleden (1943).

 

Boudewijn Büch begint zijn zoektocht naar schilderijen van Van der Velden in het depôt van het Dordrechts museum waar één schilderij is opgeslagen, een portret van kunstcriticus A.C. Loffelt. In Nieuw-Zeeland gaat Büch via de Waikaraka begraafplaats en het museum in Auckland, naar Daniël van Asch in Christchurch die schilderijen van Van der Velden bezit. In Otira speurt Büch naar de, veelvuldig door Van der Velden geschilderde, waterval, in Wellington naar zijn woonhuis, ook bezoekt hij het depôt van het museum van Nieuw-Zeeland, de Suter Art Gallery in Nelson en de Ronald McDouglas Art Gallery in Christchurch.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


18 november 1995 - Nieuw-Zeeland; Abel Tasman

 

In deze aflevering bezoekt hij plaatsen die herinneren aan Abel Tasman, de ontdekker van Nieuw-Zeeland.

 

Boudewijn Büch gaat op zoek naar sporen van Abel Tasman en bezoekt diens geboortedorp Lutjegast (gemeente Grootegast) in Groningen en diverse plaatsen in Nieuw-Zeeland, die te maken hebben met de ontdekkingsreis van Abel Tasman.

Hij vraagt zich af waarom Nieuw-Zeeland zo heet in plaats van Statenland, de naam die Tasman aan het nieuwe land gaf.

In Auckland bezoekt hij het scheepvaartmuseum Hobson Wharf (National Maritime Museum), met een model van het schip van Tasman en waar hij een kopie van het logboek van Tasman te zien krijgt.

In Wellington brengt hij een bezoek aan het scheepvaartmuseum Queens Wharf, waar een Tasman-sculptuur te zien is, ooit onthuld door koningin Beatrix tijdens een staatsbezoek.

Tot slot bezoekt hij Golden Bay (door Tasman "Moordenaarsbaai" genoemd: de plaats waar Tasman zijn eerste - bloedige - ontmoeting had met de Maori's ), het Tasman-monument aldaar en het Golden Bay-museum in Tanaka.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


25 november 1995 - Nieuw-Zeeland; James Cook

 

In deze aflevering treedt hij in de sporen van ontdekkingsreiziger kapitein James Cook en bezoekt hij Nieuw-Zeeland en het vulkaan-eiland White Island.

 

23:42:58 Boudewijn Büch bezoekt Cook Strait en gaat met een bootje naar White Island, voor de kust van Nieuw-Zeeland, en vertelt over de ontdekkingsreizen van Abel Tasman en James Cook, die dit gebied verkend hebben en vertelt over White Island, nog steeds een actieve vulkaan, en over de mensen die hier ooit werkten in een zwavelfabriek. Op het eiland bezoekt hij een nederzetting, vernield door een van de vulkaanuitbarstingen.

 

SHOTS: vulkanische landschappen op het eiland met heet water/zwavel bronnen.

 

00:07:44 Büch bezoekt in Nieuw-Zeeland de plaats waar kapitein Cook aan land is gegaan (nu een industrieterrein) en de monumenten die herinneren aan deze gebeurtenis en vertelt over de betekenis van deze grote ontdekkingsreiziger en hoe over hem in Nieuw-Zeeland gedacht wordt. Verder bekijkt hij het bestek van kapitein Cook en het logboek van de Eagle.

 

INTERVIEW met Tim Beaglehole, zoon van een biograaf van kapitein Cook, over zijn vader en diens bewondering voor Cook.

 

SHOTS:


2 december 1995 - Brazilië; de Keizer van Brazilië (1)

 

In deze aflevering bezoekt hij Brazilië, waar hij op zoek is naar sporen uit de tijd dat Brazilië nog een keizerrijk was.

 

Boudewijn Büch bezoekt Rio de Janeiro en vertelt in de botanische tuin over de geschiedenis van het keizerrijk Brazilië in de 19e eeuw; vertelt over twee beroemde natuurwetenschappers Humboldt en Bonpland. Hij bezoekt het voormalig koninklijk, later keizerlijk paleis, Paço Imperial, waar hij praat met Arjan van der Meer over de verschillende staatsvormen die Brazilië heeft gekend.

Daarna een bezoek aan het Museu Histórico Nacional, waar hij uitleg geeft over onder andere de huidige Braziliaanse vlag, de vroegere keizerlijke vlag, een schilderij waarop een rivierslag in een oorlog met Paraguay te zien is, de troonzaal, borstbeelden van leden der keizerlijke familie, de keizerlijke klok die tegelijkertijd de tijd aangaf in Brazilië, Portugal en China.

Tenslotte een bezoek aan de Nationale Bibliotheek waar Büch de verzamelde sonnetten van keizer Pedro II laat zien, waaruit de bibliothecaresse voorleest, en enkele staatsstukken, ondertekend door Pedro II.

 

SHOTS:


9 december 1995 - Brazilië; de Keizer van Brazilië (2)

 

In deze aflevering vervolgt hij zijn bezoek aan Brazilië, waar hij op zoek is naar sporen uit de tijd dat Brazilië nog een keizerrijk was.

Boudewijn Büch verdiept zich in de geschiedenis van het Braziliaanse keizerrijk, met name in de persoon van keizer Pedro II, het hoofd van deze 19e eeuwse Braziliaanse keizerlijke familie van Europese afkomst.

Hij bezoekt in Rio de Janeiro de Koninklijke Bibliotheek, verder een boekwinkel en het zomerpaleis van Pedro II, genaamd "Petropolis", nu een museum, en het familiegraf. In het paleis bekijkt hij voorwerpen (onder andere een kroon), tekeningen en brieven van Pedro II.

 

INTERVIEWS over de keizerlijke familie en (geringe) kansen op herstel van de monarchie met:

SHOTS:


16 december 1995 - Namibië; Windhoek (1)

 

Deze keer bezoekt hij Windhoek, de hoofdstad van Namibië in het midden van de Kalahari-woestijn.

 

Boudewijn Büch bezoekt in Windhoek een Duits monument ter nagedachtenis aan de Duitse slachtoffers die bij het neerslaan van het verzet van de Hottentotten onder leiding van Heinrich Göring omkwamen, het Tinten Palast (gebouw Tweede Kamer), de Turnhalle (gebouw Eerste Kamer), de Nationale Bibliotheek, het Nationaal Museum en het kantoor van de Landmeter Generaal waar hij de Caprivistrook en het vierlandenpunt op een bewegend eiland in de Zambezi-rivier bestudeert.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


23 december 1995 - Namibië; Windhoek (2)

 

In deze aflevering zet hij zijn reis door Nambië voort en spreekt in Windhoek onder andere met de president van Namibië, Sam Nujoma.

 

Boudewijn Büch bezoekt in Windhoek het Staatsmuseum van Namibië, een Zuid-Afrikaans oorlogskerkhof, Duitse oorlogsgraven, een optreden van het Martin Luther Parish Choir, het Rehoboth Museum en een schoolboekhandel in Rehoboth.

Tevens spreekt hij met de president van Namibië in de tuin van het presidentieel paleis.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


30 december 1995 - Namibië; Windhoek (3)

 

Deze aflevering zet hij zijn reis door Namibië voort en bezoekt hij onder andere Windhoek, Lüderitz en Kolmanskop.

 

Boudewijn Büch brengt een bezoek aan het huis van de Namibische zanger Jackson Kaujeua in Windhoek en gaat naar Lüderitz (zuid-Namibië) waar hij het gedenkteken voor Adolf Lüderitz (stichter Duitse kolonie) en een monument ter nagedachtenis aan de Duitse slachtoffers van de strijd tegen de Herero's bezoekt.

In Kolmanskop neemt hij een kijkje bij een verlaten diamantmijn en het bijbehorende museum.

Tenslotte bezoekt hij het Dias-Punt langs de kust en praat met een Namibisch meisje over de Zuid-Afrikaanse taal.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


 

SEIZOEN 1996

 

Reisverslagen van Boudewijn Büch, onderverdeeld in verschillende series, waarin hij op zoek gaat naar sporen van het verleden.

 


11 mei 1996 - Namibië; Swakopmund (4)

 

Deze aflevering zet hij zijn reis door Namibië voort en bezoekt onder andere Swakopmund.

 

Boudewijn Büch brengt een bezoek aan het museum van Swakopmund waar hij de Duitse koloniale geschiedenis van het land bestudeert en neemt een kijkje in een een Duitse boekhandel (antiquariaat).

Tevens praat hij met enkele mensen op straat, maakt een helikoptervlucht over het grensgebied van de Walvisbaai en bezoekt een oud scheepswrak in de woestijn te Conception Bay, de Duitse vuurtoren van Swakopmund en een monument voor de Duitse marine.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


18 mei 1996 - Namibië (5)

 

Deze aflevering zet hij zijn reis door Namibië voort en bezoekt een aantal dorpen en steden, met als einddoel het vierlandenpunt in de Carpivi-strook. Dit bleek uiteindelijk echter niet realiseerbaar.

 

Boudewijn Büch bezoekt de Franke Turm (Duits gedenkteken te Omaruru), Mount Etjo, het museum van Tsumeb, het meer Lake Otjikoto, een Duits fort in Grootfontein, de grootste meteoriet op aarde, de wilde dieren in Ethosha National Park en probeert via Katima Mulilo en Botswana Impalila eiland te bereiken, het punt waar de rivieren Zambezi en Chobe samenkomen en tevens het vierlandenpunt ligt.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


25 mei 1996 - Duitsland; Helgoland

 

Deze aflevering bezoekt hij het Duitse eiland Helgoland, waar onder andere de tekst van het Duitse volkslied werd geschreven.

 

Boudewijn Büch bezoekt het standbeeld ter nagedachtenis aan Heinrich Hoffmann Fallesleben(?)(schrijver van het Duitse volkslied), de monumentale hoofdstraat, het Oberland (hoge gedeelte Helgoland), een grote schuilbunker uit de Tweede Wereldoorlog, de vuurtoren, de rotskust, de noordpunt van het eiland, de enorme krater van een bominslag en hij ontmoet het mannenkoor de Helgoländer Karkfinken.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


1 juni 1996 - Tuvalu (1)

 

Deze aflevering bezoekt hij het onafhankelijke staatje Tuvalu in de Stille Oceaan.

 

Boudewijn Büch gaat op zoek naar boeken bij de University of the South Pacific, bezoekt een culturele avond, de Nationale Bibliotheek en Archieven en gaat naar Davids Drill, de plaats waar men rond de eeuwwisseling in de koraalbodem boringen uitvoerde.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


8 juni 1996 - Tuvalu (2)

 

Deze aflevering bezoekt hij het atol Tuvalu in de Stille Oceaan, waar in de Tweede Wereldoorlog een Amerikaanse basis gestationeerd was die werd gebombardeerd door de Japanners.

 

Het atol Tuvalu maakt deel uit van het Britse Gemenebest en bestaat uit negen eilanden en heeft ongeveer 10.000 inwoners. Boudewijn Büch bezoekt het eiland Fongafale waar ook de hoofdstad is gevestigd, In de Tweede Wereldoorlog was hier een Amerikaanse basis gevestigd die door de Japanners is gebombardeerd en waarvan de restanten heden ten dage nog aanwezig zijn.

Verder bezoekt hij de nationale zeevaartschool op het eiland Amatuku.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


15 juni 1996 - Kiribati

 

Deze aflevering bezoekt hij het eiland Tarawa van het atol Kiribati in de Stille Oceaan.

 

De republiek Kiribati bestaat uit een eilandengroep waarvan een aantal door middel van bruggen met elkaar verbonden zijn. Boudewijn Büch bezoekt het eiland Tarawa, waar de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog in '42 en '43 hevig huis gehouden hebben en waar de slag om Tarawa plaatsvond. Hier raakt hij hevig teleurgesteld over het feit dat het museum nog opgericht moet worden en het archief geen oude documenten bevat, ook de houding van de mensen verbaast hem daar ze nauwelijks in actie komen of antwoord geven op vragen. Volgens Büch is dit land tot ondergang gedoemd.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


22 juni 1996 - Guam

 

In deze aflevering bezoekt hij het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan.

 

Boudewijn Büch bezoekt Guam en vertelt over de geschiedenis van dit eiland. Aan de orde komt: de ontdekking (door de Portugees Magelhaen) en kolonisatie door de Spanjaarden en Amerikanen en de zware strijd op dit eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen de Amerikanen en Japanners. Büch bezoekt de plaats waar Magelhaen aan land kwam en waar nu een klein monument staat, verder een bezoek aan een oud Spaans fort, aan een museum, gewijd aan de geschiedenis van Guam en een bezoek aan de gouverneur van het eiland.

Tot slot bezoekt hij de historische plekken waar tijdens WO-II hevig gevochten is en waar hij enkele monumenten bezoekt, zowel ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Amerikaanse als ook Japanse soldaten, die nu druk bezocht worden door Japanse toeristen.

 

INTERVIEW met:

SHOTS:


 

SEIZOEN 1997

 

Reisverslagen van Boudewijn Büch, onderverdeeld in verschillende series, waarin hij op zoek gaat naar sporen van het verleden.

 


5 maart 1997 - Australië; Dunk Island

 

In deze aflevering bezoekt hij Dunk Island, een klein eiland voor de oostkust van Australië, op zoek naar sporen van E.J. Banfield, een man die hier aan het begin van de twintigste eeuw lange tijd gewoond heeft met zijn vrouw, een huishoudster en enkele Aboriginals en enkele boeken over zijn verblijf geschreven heeft.

 

Boudewijn Büch vertelt over zijn eilandgevoel en zijn interesse voor Banfield en diens boeken over het verblijf op Dunk Island.

Hij kijkt rond op het (nu toeristische) eiland, bezoekt het graf van Banfield, bekijkt een plaquette ter ere van ontdekkingsreiziger kapitein Cook en praat over Banfield en Dunk Island met een hostess van het vakantieverblijf op het eiland en met kunstenaar Bruce Arthur.

 


12 maart 1997 - Turks- en Caicoseilanden

 

In deze aflevering bezoekt hij de Turks- en Caicoseilanden in het Caribisch gebied.

 

Boudewijn Büch vertelt over de geschiedenis van de Turks- en Caicoseilanden, die door Columbus ontdekt zouden zijn, en over de bestaansmiddelen. Hij bezoekt het eiland Grand Turk met de hoofdplaats Cockburn Town, waar hij de auto van de Britse gouverneur bekijkt en een ontmoeting heeft met de chauffeur en praat over de wapen en vlag op de auto.

Ook ontmoet Büch de waarnemend gouverneur van de eilanden en een man die dierengeluiden imiteert. Hij koopt enkele munten, praat met kinderen en bezoekt de kleine bibliotheek van het eiland.

 

INTERVIEWS met:


19 maart 1997 - Panama - Panama Canal

 

In deze aflevering bezoekt hij Panama.

 

Boudewijn Büch vertelt over de geschiedenis van Panama en het Panamakanaal, bekijkt het Panamakanaal-monument, maakt een tochtje op het kanaal en bezoekt het historisch museum in Panama-Stad.

 

INTERVIEW met biologiestudent Coenrad Krijger, die in Panama onderzoek doet naar fruitvliegjes.

 

SHOTS:

ARCHIEFBEELDEN (zwart/wit): graven van Panamakanaal.

 


26 maart 1997 - Panama - Bocas del Toro

 

Boudewijn vindt de meest pittoreske bioscoop van de tropen in het noordoostelijke puntje van Panama. Hij wordt levendig geïnformeerd over het wel en wee van de staatshoofden door een Bocas-bewoner.

Aangekomen in Costa Rica wordt het camerateam in de jungle omhoog getakeld om 'wonderschone' uitzichten te filmen.

Uiteindelijk trekt Boudewijn de conclusie dat de slag om Santa Rosa het lelijkste oorlogsmonument ter wereld heeft opgeleverd.
 


2 april 1997 - Costa Rica

 

Hoe en waarom schaf je het leger af? Boudewijn zoekt een bevredigend antwoord op deze vraag in Costa Rica.

Hij duikt in het Archivo Nacional om de bewijzen te vinden. In Liberia ontdekt hij een ogenschijnlijk in de steek gelaten museum.

Hij belandt op een politiebureau waar een archeologische tentoonstelling wordt gehouden.

Wat doet een metalen bouwpakket uit België in San Jose? Deze raadsels worden opgelost in deze uitzending.
 


9 april 1997 - Belize

 

De kunstmatige hoofdstad Belmopan ademt geen enkele sfeer uit. Toch kent Belize indrukwekkende bouwwerken. De Mayatempel Xunantunich maakt zelfs Boudewijn sprakeloos.

Met slechts 160.000 inwoners is het voormalig Brits Honduras lange tijd een prooi geweest voor de buurlanden. Nu is de - tijdelijke? - rust teruggekeerd.

De karakteristieke vuurtorenwachter op een van de kleine eilandjes leidt al 26 jaar hetzelfde bestaan, op een wervelstorm na.

 

Medewerkende: Carl Cabral.
 


16 april 1997 - Taiwan I - Taipeh

 

Een bibliotheek vol waardevolle boeken en dan niets begrijpen van wat men zegt of schrijft. Dit drijft Boudewijn tot lichte wanhoop.

Deze aflevering over Taiwan, een land waar de verering voor Chiang Kai Shek nog altijd bestaat, gaat over het ultieme dictatorschap.

Ook Dr. Sun Yat-Sen met de "Three Principals" is nog altijd populair op dit 'aparte' eiland van China.

 

Medewerkenden: Sun Yat-Sen Memorial Hall, Shinny Huang.


30 april 1997 - Taiwan II - Kinmen

 

Het militarisme viert nog altijd hoogtij op het jarenlang gebombardeerde Kinmen. Dit ondervinden Boudewijn en zijn ploeg ook.

Gezeten in een legerbus worden zij volgens een strak schema over het eiland gejaagd.

Boudewijn wordt teruggefloten bij een ommuurde observatiepost op 1800 meter van Rood-China.

De sporen van een oorlog vindt hij zelfs terug in een winkel, waar messen worden gemaakt van gedemonteerde granaten.

 

Medewerkenden:  Lnt. Col. Teddy Chang
 


7 mei 1997 - Taiwan III - Kinmen / Pescadores

 

De Koude Oorlog tussen Rood China en Taiwan staat centraal in deze aflevering. De standvastigheid en inventiviteit op de Taiwanese eilanden was enorm.

Zo herinneren reusachtige luidspeakers die te horen waren op het vasteland van Rood China, aan intensieve propagandavoering door de Taiwanezen.

De bevolking was zo gewend aan bombardementen dat zelfs het verschil werd gehoord tussen een echte granaat en één met pamfletten gevuld.

 

Medewerkenden: Kevin Tu, Mickey Chen.
 


14 mei 1997 - Goethe I

 

In deze aflevering bezoekt hij Weimar, de stad die een grote rol gespeeld heeft in het leven van Goethe.

 

Boudewijn Büch laat zijn privé-bibliotheek zien met boeken over Goethe en vertelt over zijn levenslange fascinatie voor deze Duitse schrijver en dichter. Büch reist naar Weimar, nu na de Duitse hereniging en vertelt over zijn eerdere bezoeken aan deze stad in de DDR-tijd. In Weimar laat hij het ruiterstandbeeld zien van groothertog Karl-August (wordt gerestaureerd), bezoekt de Amalia Bibliothek (voorheen Zentralbibliothek der deutschen Klassik) en vertelt over de historische details van deze 18e eeuwse bibliotheek, laat een portret zien van Goethe en diens dodenmasker.

Ook bezoekt hij het Goethe und Schiller Archiv, maar krijgt geen originele brieven van Goethe te zien.

Tot slot laat hij het standbeeld van Goethe en Schiller voor het theater van Weimar zien en vertelt uitvoerig over zijn bewondering voor dit standbeeld.

 

INTERVIEW met:

SHOTS:


21 mei 1997 - Goethe II

 

Boudewijn gaat in deze aflevering op zoek naar de waarheid over de lichamen van Goethe en Schiller.

De zwijgzaamheid in voormalig Oost-Duitsland over een geheim onderzoek op het kerkhof wordt onderbroken door een angstige wetenschapper. Een spectaculaire ontdekking is het resultaat.

Bij het Goethehuis vertelt Boudewijn onder meer over het geheime achterdeurtje in de tuin dat leidde naar Goethes minnares.

 

Medewerkende: Türinges Landesambt für archäologische Denkmalpflege Hans-Joachim Leithner.

 


28 mei 1997 - Goethe III

 

De liefde voor Goethe gaat ver bij Boudewijn. Het liefst zou hij in Goethes huis op het zolderkamertje wonen.

Ooit werd hij zelfs in Weimar opgepakt voor het hakken van een stuk steen uit Goethes huis.

Temidden van het fraaie landschap van het Park aan de Ilm vertelt Boudewijn over het drukke sociale leven van zijn idool en vraagt hij zich af waarom hij Goethes succes niet kan evenaren.

Ook de historische slag om Jena wordt in deze aflevering nagespeeld.
 


4 juni 1997 - Goethe IV

 

De enige echte mislukking van Goethe wordt in deze aflevering onthuld.

Ook bezoeken Boudewijn en zijn ploeg Dresden. Een van de meest imposante kerken ter wereld, de Frauenkirche, is gebombardeerd in WO ll. In grote stellingen staan de overgebleven brokstukken opgesteld.

Met behulp van dit stenenarchief en een ingenieus computerprogramma wordt nu herbouw uitgevoerd. Dit krankzinnige puzzelwerk leidt tot de start van Boudewijns eigen stenenarchief.

 

Medewerkenden: Marie Luise Kahler, Professor Jurgen Paul
 


11 juni 1997 - Las Vegas

 

In deze aflevering bezoekt hij de Amerikaanse staat Nevada.

 

In Las Vegas vertelt Boudewijn Büch over een optreden van Chuck Berry en over de relatie van Elvis Presley met Las Vegas. Hij bezoekt een winkel waar gesigneerde LP's en brieven van popsterren, onder andere van Elvis Presley, worden verkocht en praat met Garrett Williams de eigenaar van de winkel.

Ook bezoekt hij het Liberace Museum, een museum met onder andere de piano en de (kitsch) kostuums van pianist Liberace.

Tot slot laat hij het hotel zien waar Elvis Presley een lange tijd verbleef en heeft opgetreden.

 

In de woestijn van Nevada bezoekt Büch de Nevada Test Site, waar met name in de jaren '40, '50 en '60 atoomproeven werden gedaan. Hij vertelt over deze proeven waaraan militairen opzettelijk werden blootgesteld en die later te maken kregen met stralingsziekte. Hij laat de bankjes zien waarop de soldaten zaten tijdens de proeven. Ook laat hij een krater (Sedan Crater) zien die het gevolg is van een ondergrondse atoomproef.

 

SHOTS:


18 juni 1997 - Las Vegas - Amarillo

 

In deze aflevering brengt hij een bezoek aan de Hoover-dam (in de buurt van Las Vegas) en de stad Amarillo (Texas).

 

20:29:45 Boudewijn Büch wordt onder leiding van een gids rondgeleid in de Hoover-dam en hij bezoekt daar onder andere de onderaardse ruimtes waar de turbines opgesteld staan en vertelt over deze stuwdam en de bouw ervan in de jaren '30 en praat hierover met de gids.

 

20:40:10 In Amarillo bezoekt Büch een paarden-museum (rijer door Amarillo va TC 20:48:07) en een jongenskoor van de plaatselijke highschool zingt voor Büch het lied "Show me the way to Amarillo", waarvan opnames gemaakt worden voor het lokale tv-station, dat een item wijdt aan het bezoek van Büch aan Amarillo.

 


25 juni 1997 - Amarillo - Tulsa

 

In deze aflevering bezoekt hij de Amerikaanse staten Texas en Oklahoma.

 

In Amarillo (Texas) laat Boudewijn Büch een monument zien, dat gewijd is aan de winning van het gas helium en hij bezoekt het Panhandle Plains Historical Museum in Canyon over de geschiedenis van Texas.

In Oklahoma bezoekt hij de Cowboy Hall of Fame, met schilderijen van cowboys en het Gilcrease Museum in Tulsa met oude schilderijen van Indianen (van de "savages painters"). In dit museum laat Büch ook een brief zien uit 1512 van Diego Colon, de zoon van Columbus en een kopie van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

 

SHOTS:


2 juli 1997 - Tulsa - Wichita - Kansas City

 

Boudewijn bezoekt in Tulsa het museum van Will Rogers, een indiaanse lassowerpende cowboyfilosoof.

Ook gaat hij op zoek naar de befaamde hoek van 12th Street and Vine uit de song 'Kansas City, here I come'. Boudewijns' voorstelling dat deze plek in Kansas een bruisende 'melting pot' van de blues zou zijn blijkt niet geheel in overeenstemming met de waarheid.

 

Medewerkenden: Allen Lamb House, Howard Ellington, LaTrelle Leonard Pierre

 


9 juli 1997 - North Dakota; VS

 

In deze aflevering bezoekt hij de Amerikaanse staat North Dakota.


In North Dakota bezoekt Boudewijn Büch het fort Abraham Lincoln, waar een replica staat van het huis waar generaal Custer en zijn vrouw Elisabeth woonden. Büch vertelt over dit fort, dat een rol speelde in de oorlogen met de Indianen, waarin generaal Custer een rol speelde. Hij laat in de museumwinkel boeken zien die gewijd zijn aan Custer en vertelt over Custer en diens reputatie. Met een medewerker van het museum praat hij over Custer, zijn huis en zijn dood in de slag bij Little Big Horn.

Ook brengt Büch een bezoek aan Bismarck, de hoofdstad van North Dakota, waar hij het parlementsgebouw bezoekt. Hij vertelt anekdotes over de bouw in de jaren '30, de architectuur (soort wolkenkrabber) en de gebruikte steensoort waarin fossielen zitten en praat met een parlementslid over de vergaderfrequentie.

Hij vraagt zich af hoe de stad aan zijn naam komt en of er wel een relatie is met de naam van de Duitse kanselier Otto von Bismarck.

Tot slot bezoekt hij in het dorp Medora het huis (nu een museum) van markies De Mores, een Franse avonturier en industrieel en hij vertelt over het avontuurlijke leven van deze markies en zijn vrouw Medora.

 

SHOTS:


16 juli 1997 - Liberty - Jesse James - Panhandle

 

Büch begint deze aflevering in het plaatsje Liberty in het Jesse James museum.

Hij vertelt een en ander over de James familie, dat het vooral echte boeven waren. Over zijn moeder, die een arm verloor tijdens een arrestatie poging door de Pinkertons.

 

Büch vervolgt zijn weg naar Atchison, Kansas. De geboorteplaats van Amelia Earhart, de grote vrouw in de luchtvaart voor WO-II.

Hij vertelt haar levensverhaal en over de verdwijning van haar tijdens haar poging om de wereld rond te vliegen.

 

Hij bezoekt de Oklahoma Historical Society om de historie van de panhandle te ontdekken. Later in de auto met een GPS proberen op de grens (37e breedtegraad) te staan. De grens tussen wel slavernij en geen slavernij.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:

Nieuwe tekst:

 

Op zijn laptop probeert Boudewijn de onzichtbare grenzen vast te stellen van No Man's Land in de Panhandle van Oklahoma. Deze historische grens was van groot belang in de tijd van de slavernij.

Ook graaft Boudewijn in de moordzuchtige carriëre van Jesse James.

Gepaste bewondering is er voor de eerste vrouw die de Atlantische Oceaan overvloog, Amelia Earheart. In haar huis en het museum vertelt Boudewijn over haar levensloop.

Naamgegevens: Mount Olivet Cemetary Kearny, MO , Bill Welge, activist

 


23 juli 1997 - Texas Harlingen

 

Boudewijn bezoekt Harlingen, Texas, waar Bill "Rock Around The Clock" Haley zijn laatste jaren sleet. Een tipje van de sluier rondom de dood van deze ster wordt opgelicht. Zelfs een voormalig koelkastreparateur wordt ondervraagd.

Ook speurt Boudewijn in deze aflevering naar de herkomst van de naam Harlingen maar dat blijkt niet mee te vallen.

Het monument van de slag bij Iwo Jima wordt op bijzondere wijze uitvoerig toegelicht.

 

Naamgegevens: Ruben Rendon, Jim Chancey, Sgt. Pete Wilson
 


30 juli 1997 - Grens VS-Mexico

 

Deze aflevering is gewijd aan de bijzondere historische grens tussen El Paso en Ciudad Juarez.

Samen met de Amerikaanse grenspatrouille bezoekt Boudewijn de veelbesproken grens tussen Mexico en de Verenigde Staten en kan hij in beide landen tegelijk zijn. Het jarenlange grensconflict bij El Paso is eindelijk opgelost.

Boudewijn bezoekt dan ook het Chamizal Memorial and Museum, wat ter ere hiervan is opgericht.

 

Naamgegevens: Ernie Sanchez, Debi von Brandenburg zum Löwenstein am Ende-Hines, Jim Bunner.

 


6 augustus 1997 - Falklands Islands (1)

 

 

Herhaling van 15 oktober 1994

 


13 augustus 1997 -  Falklands Islands (2)

 

 

Herhaling van 22 oktober 1994

 


20 augustus 1997 - Paraguay (1)

 

 

Herhaling van 29 oktober 1994

 


27 augustus 1997 - Paraguay (2)

 

Herhaling van 5 november 1994

 


 

SEIZOEN 1998

 

 

Reisverslagen van Boudewijn Büch, onderverdeeld in verschillende series, waarin hij op zoek gaat naar sporen van het verleden.

 


18 februari 1998 - Aflevering 1: Wilhelm II

 

In deze aflevering bezoekt hij Huis Doorn te Doorn, waar de Duitse ex-keizer Wilhelm II van 1918 tot 1941 in ballingschap leefde.

Tijdens zijn bezoek aan Huis Doorn vertelt Büch over de boeken die Wilhelm II schreef en die er over hem geschreven zijn. Hij neemt een kijkje op de zolder van Huis Doorn, waar de eigendommen van Wilhelm met veel zorg worden bewaard. Daarnaast bezoekt hij de graven van Wilhelms honden en diens eigen graf.

 

INTERVIEW met Dick Verroen, conservator Huis Doorn, over zijn werkzaamheden als conservator en over Wilhelm, onder andere over zijn leven en zijn persoonlijkheid, zijn bezittingen die in Huis Doorn aanwezig zijn (onder andere zijn uniformen en pickelhaube (helm), zijn familie en zijn handicap.

 

SHOTS:

 ARCHIEFMATERIAAL (zwart/wit):

FOTO'S (zwart/wit): diverse Wilhelm met zijn familie + begrafenis.


25 februari 1998 - Aflevering 2: Wilhelm II

 

In deze aflevering het vervolg van zijn bezoek aan Huis Doorn te Doorn, waar de Duitse ex-keizer Wilhelm II van 1918 tot 1941 in ballingschap leefde.

 

Boudewijn Büch wordt door conservator Dick Verroen in Huis Doorn verder rondgeleid en neemt onder andere een kijkje in de ontvangsthal, de eetzaal en de privé-vertrekken van ex-keizer Wilhelm II, waar hij de pantoffels van de keizer mag aanraken.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS: diverse shots van bezittingen van Wilhelm II in Huis Doorn, onder andere een uniform dat Wilhelm als kind droeg, schilderijen, huisraad, bestek en de pantoffels.

 


4 maart 1998 - Aflevering 3: Potsdam

 

Deze aflevering: de Pruisische koning Frederik de Grote in Potsdam.

 

Boudewijn Büch brengt een bezoek aan Potsdam, waar hij een beeldje koopt van Frederik de Grote en vertelt waarom hij een groot bewonderaar is van deze 18e eeuwse Pruisische koning.

Bij een gebouw uit de DDR-tijd vertelt hij dat hier een kerk stond (foto's), waar Frederik de Grote begraven lag en die door het Oost-Duitse marxistische regime is opgeblazen om de geschiedenis van het keizerlijke Duitsland uit te wissen.

Ook bezoekt Büch de Nicolaikirche, ontworpen door architect Schinkel, en vertelt over de bijzondere architectuur van dit gebouw.

Tot slot bezoekt hij Sanssouci, het paleis van Frederik de Grote, en vertelt over de architectuur (rococo) en laat de bibliotheek en de muziekkamer van Frederik de Grote zien (met fluit) en bezoekt zijn graf bij het paleis, waar Büch een kranslegging door Duitse Vrijmetselaars bijwoont.

 

SHOTS:


11 maart 1998 - Aflevering 4: Potsdam

 

Deze aflevering een vervolg van zijn bezoek aan Potsdam, waar hij de keizerlijke residentie van de Hohenzollerns laat zien.

 

In Potsdam bezoekt Boudewijn Büch het "Neues Palais", het keizerlijk paleis van de Duitse vorsten. Tijdens zijn bezoek vertelt hij over de Duitse vorsten, onder andere Frederik de Grote en de laatste Duitse keizer Wilhelm II en over de architectuur van het paleis.

Verder een bezoek aan de "Antiken Tempel", een mausoleum waar onder andere keizerin Viktoria, de vrouw van Wilhelm II ligt. Ook laat hij de zogenaamde "Prinzen Spielburg" zien, een miniatuur vesting die Wilhelm II voor zijn kinderen liet bouwen (nu een ruïne) en vertelt over de oorlogszuchtige aard van deze laatste Duits keizer.

 

INTERVIEW met een geoloog, die bezig is met een inventarisatie en documentatie van een 19e eeuwse verzameling stenen, schelpen en mineralen die in de wanden van één van de zalen in het paleis is aangebracht.

 

SHOTS:

ARCHIEFMATERIAAL (zwart/wit): militaire parade; Wilhelm II.

 


18 maart 1998 - Aflevering 5: Opgeslagen schatten

 

In deze aflevering bezoekt hij enkele van zijn favoriete musea.

 

KONINKLIJK MUSEUM VOOR MIDDEN-AFRIKA

 

Bezoek aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (voorheen het Kongo Museum) in het Belgische Tervuren. Büch vertelt over koning Leopold II en het kolonialisme in Belgisch Kongo.

 

INTERVIEW met:

SHOTS: rijer door het museum.

 

VOLKENKUNDIG MUSEUM ROTTERDAM

 

Bezoek aan het depot van het Volkenkundig Museum in Rotterdam.

 

INTERVIEW met:

SHOTS: rijer door het depot.

 

RIJKSMUSEUM VOOR VOLKENKUNDE IN LEIDEN

 

Bezoek aan het Museum voor Volkenkunde in Leiden (tijdens ingrijpende verbouwing) waar Büch vertelt over zijn jeugdherinneringen aan dit museum.

 

INTERVIEW met:

SHOTS: ext. museum tijdens de verbouwing en voorwerpen in het depot.

 

MISSIEMUSEUM IN STEYL

 

Bezoek aan dit missie-museum in het Limburgse Steyl.

 

INTERVIEW met Truus Coppus over de ontstaansgeschiedenis en de toegangsprijs van dit museum.

 

SHOTS: diverse shots van de voornamelijk natuurhistorische collectie, onder andere opgezette dieren.

 


25 maart 1998 - Aflevering 6: Waterloo

 

Deze aflevering: het eerste deel over Napoleon en de Slag bij Waterloo.

 

Boudewijn Büch vertelt over zijn fascinatie voor Napoleon en laat in zijn eigen bibliotheek twee boeken zien uit de tijd van de Slag bij Waterloo.

Hij gaat vervolgens naar Waterloo en bezoekt daar het Wellingtonmuseum (voormalig hoofdkwartier van Wellington) en vertelt over deze overwinnaar van Napoleon, bezoekt een souvenirwinkel met allerlei dingen over Napoleon, monumenten op het voormalige slagveld en een panorama met een afbeelding van de slag en vertelt over zijn favoriete liedje "Waterloo Sunset" van de Kinks.

 

INTERVIEW met:

SHOTS:


1 april 1998 - Aflevering 7: Waterloo

 

Deze aflevering het vervolg van Napoleon en de slag bij Waterloo.

 

Boudewijn Büch bezoekt het voormalige slagveld bij Waterloo samen met de Belgische professor Luc de Vos en bekijkt daar een monument: een grote kunstmatige heuvel met daarop het beeld van een leeuw. Verder bezoekt hij hoeve Hougoumont en het voormalige hoofdkwartier van Napoleon (nu Musée du Caillou).

 

INTERVIEW met:

SHOTS:


8 april 1998 - Aflevering 8: Vierlandenpunt

 

In deze aflevering bezoekt hij het Drielandenpunt in Vaals en het aangrenzende voormalig Neutraal Moresnet, een klein gebied in België dat honderd jaar zelfstandig is geweest, zodat er in die tijd sprake is geweest van een Vierlandenpunt.

 

Na de Napoleontische tijd werd de zeggenschap over een zinkmijn ten zuiden van Vaals betwist door Pruisen en Nederland. Daarom werd besloten tot instelling van een zelfstandig neutraal gebied: "Neutraal Moresnet", het huidige Belgische dorp Kelmis en omgeving. Deze situatie heeft geduurd tot de Eerste Wereldoorlog. De zinkmijn was niet meer rendabel en is nu verdwenen.

Neutraal Moresnet was ook een centrum voor Esperantisten. Büch vertelt hierover en bezoekt het Drielandenpunt in Vaals en legt uit waarom er dan ook ooit sprake is geweest van een Vierlandenpunt.

Ook gaat Büch naar Kelmis en bezoekt onder andere aldaar een klein museum.

 

INTERVIEWS hierover met:

SHOTS:


15 april 1998 - Aflevering 9: Zuid-Afrika (1)

 

In deze aflevering bezoekt hij Zuid-Afrika en verdiept zich in de geschiedenis van de Afrikaner Boeren en de persoon van Paul Kruger.

 

Boudewijn Büch vertelt over het leven van Paul Kruger, president van Transvaal en later balling in Europa. Met name komt aan de orde: de Boerenoorlog en de betrekkingen tussen Kruger en Nederland. Hij bezoekt het Voortrekkersmonument en het woonhuis van Paul Kruger (nu een museum) in Pretoria.

 

SHOTS:


22 april 1998 - Aflevering 10: Zuid-Afrika (2)

 

In deze aflevering bezoekt hij Zuid-Afrika, waar hij zich verdiept in de geschiedenis van de Boeren.

 

Boudewijn Büch vertelt over de opvattingen van de huidige conservatieve Boeren-Afrikaners, die hij verwerpt, en hij praat met Boeren-Afrikaners die een eigen blank thuisland willen stichten.

Hij bezoekt een fort van de Boeren uit de tijd van de Boerenoorlog, het nationalistisch monument voor de Afrikaanse taal en het monument dat de Slag aan de Bloedrivier herdenkt (overwinning op de Zoeloes).

 

INTERVIEW (in het engels) met:

SHOTS:


29 april 1998 - Aflevering 11: Zuid-Afrika (3)

 

In deze aflevering bezoekt hij Zuid-Afrika, waar hij zich verdiept in de geschiedenis van de Boeren.

 

Boudewijn Büch besteedt aandacht aan de Zuid-Afrikaanse taal, waarvoor hij het Letterkundig Museum in Bloemfontein bezoekt en daar bijzondere boeken bekijkt, onder andere het eerste kinderboek in het Zuid-Afrikaans en een dagboek van Boeren, die na de Boerenoorlog verbannen zijn naar St. Helena. Ook brengt hij een bezoekje aan een museum, gewijd aan de geschiedenis van de Boerenoorlog.

 

INTERVIEW met:

SHOTS:


13 mei 1998 - Aflevering 12: De Coelacanth

 

In deze aflevering zoekt hij in Zuid-Afrika naar sporen van de coelacanth, een zeldzame vis waarvan men dacht dat die al duizenden jaren uitgestorven was, maar die voor het eerst in 1938 voor de kust van Zuid-Afrika gevangen werd.

 

Boudewijn Büch leest het gedicht (over de coelacanth) "Ichthyologie" van Gerrit Achterberg voor, bezoekt in Pretoria het Transvaal Museum, in Pietermaritzburg het Natal Museum en in Grahamstown het J.L.B. Smith Institute of Ichthyology en bekijkt daar diverse opgezette exemplaren van de coelacanth en vertelt over het belang van deze vis en hoe de eerste coelacanth in 1938 gevangen werd.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS: diverse opgezette exemplaren van de coelacanth, onder andere embryo's, en fossiel van deze vis.

 


20 mei 1998 - Aflevering 13: Andy Warhol

 

Deze aflevering: de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol.

 

Boudewijn Büch vertelt over zijn kennismaking met de kunst van Andy Warhol via de popmuziek in de jaren '60. Hij laat CD-hoezen zien, ontworpen door Andy Warhol en boeken over Warhol en vertelt over zijn rol in de experimentele popmuziek, zoals Velvet Underground, en zijn betekenis voor de moderne kunst. In New York laat Büch enkele plaatsen zien waar Warhol gewerkt heeft ("The factories") en in Pittsburgh (geboorteplaats van Warhol) bezoekt hij het Andy Warhol Museum en zijn graf.

 

INTERVIEWS over Andy Warhol met:

SHOTS:


27 mei 1998 - Aflevering 14: Philadelphia

 

In deze aflevering bezoekt hij het Amerikaanse Philadephia

 

Boudewijn Büch bezoekt in Philadelphia de Independence Hall (nagebouwd) waar hij vertelt over de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en het ontstaan van de grondwet. Verder vertelt hij in de Pennsylvania Academy of the Fine Arts over het leven van C.W. Peale, de grondlegger van het eerste natuur-historische museum van de VS, in de 19e eeuw gevestigd in de Indepence Hall. In de Library Hall, waar de American Philosophical Society gevestigd is, bekijkt hij de dagboeken van de Amerikaanse 19e eeuwse ontdekkingreizigers Lewis en Clark en een document (zg. "laissez-passer") van kapitein Cook.

Tot slot bezoekt hij het Wagner Free Institute, een 19e eeuws natuur-historisch museum in noord-Philadelphia.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


11 september 1998 - VS; Nevada

 

Herhaling van 18 juni 1997

 


18 september 1998 - VS; Amarillo

 

Herhaling van 25 juni 1997

 


25 september 1998 - VS; Texas; Oklahoma

 

Herhaling van 2 juli 1997

 


 

SEIZOEN 1999

 

Serie afleveringen over zijn fascinatie voor de Duitse dichter, schrijver en wetenschapper Goethe waarin hij plaatsen bezoekt die een rol hebben gespeeld in het leven van Goethe.

 


14 mei 1999 - Goethe achterna: Aflevering 1: De verliefde dichter

 

Boudewijn Büch gaat in op de verhouding van Goethe met Lotte (Charlotte Kestner) en vertelt uitgebreid over Goethes boek: "Die Leiden des jungen Werther". Hij bezoekt in Wetzlar het Reichskammergericht (nu museum) waar Goethe als jurist gewerkt heeft en een museum bij het huis waar Lotte gewoond heeft, met onder ander een verzameling vroege drukken van "Die Leiden des jungen Werther".

 

INTERVIEW met Hartmut Schmidt (Jerusalemhaus) over de zelfmoord van Carl Wilhelm Jerusalem, een kennis van Goethe.

Deze zelfmoord vormde voor Goethe de aanleiding om te schrijven over zelfmoord in "Die Leiden des Jungen Werther".

 

SHOTS:


21 mei 1999 - Goethe achterna: Aflevering 2: Hoe het begon

 

 Boudewijn Büch bezoekt in Frankfurt het geboortehuis van Goethe en laat enkele portretten van Goethe zien, onder andere Goethe in Italiaans landschap; in Weimar bezoekt hij de graftombe van Goethe; in Stützerbach bezoekt hij het huis (nu museum) waar Goethe vaak bij een vriend logeerde; in Leipzig (waar Goethe studeerde) gaat hij op zoek naar de (gestolen) grafsteen van een jeugdliefde van Goethe.

 

SHOTS:


28 mei 1999 - Goethe achterna: Aflevering 3: De dichter in bad

 

Boudewijn Büch bezoekt Slot Grosskochberg, waar Charlotte von Stein, de geliefde van Goethe woonde en het privé-theater van het slot; in Karlovy Vary (Tsjechië) bezoekt hij onder andere het kuuroord.

 

SHOTS:

  • 20:53:28 Slot Grosskochberg + theater (ext. + int.);

  • 21:03:19 Karlovy Vary (Karlsbad) met onder andere  gedenkstenen

buste van Goethe in Karlsbad © Hans Wilke

 


4 juni 1999 - Goethe achterna: Aflevering 4: De oude snoeper

 

Boudewijn Büch bezoekt in Tsjechië het kuuroord Karlovy Vary (Karlsbad) dat door Goethe vaak bezocht werd. Hij neemt een kijkje in het Karlovarské Muzeum met een collectie over de geschiedenis van de stad en over Goethe; hij laat zijn handbibliotheekje met boeken over Goethe zien en zijn CD-rom met het verzameld werk van Goethe (ƒ16.000,-).

Hij bezoekt de plaats Loket (Elbogen) waar de oude Goethe verliefd werd op een zeventienjarig meisje en in de kloosterbibliotheek in Tepla bekijkt hij een verzameling brieven van Goethe.

 

SHOTS:


11 juni 1999 - Goethe achterna: Aflevering 5: Girls, girls, girls

 

Boudewijn Büch bekijkt in Bohemen (Tsjechië) onder andere  een verzameling mineralen van Goethe in een klooster in Tepla. In het kuuroord Marianské Lazne (Mariënbad) bezoekt hij een museum (tijdens verbouwing) waar hij een bed van Goethe laat zien.

Hij vertelt over het liefdesleven van Goethe en leest diens gedicht "Elegie" voor.

Ook laat Büch enkele standbeelden van Goethe zien onder andere  in een park in Frantiskovy Lazné (Franzensbad) en in Cheb (Eger) bezoekt hij het Chebské Muzeum met een Goethe-collectie.

 


18 juni 1999 - Goethe achterna: Aflevering 6: De jonge hond

 

Boudewijn Büch bezoekt Straatsburg waar Goethe aan de universiteit gestudeerd heeft en Büch vertelt over diens verblijf in deze stad. Hij gaat naar Sessenheim, waar Goethe verliefd werd op Friederike Brion, de dochter van de plaatselijke dominee en bezoekt hier een "Goethe-tempeltje".

 

SHOTS:


25 juni 1999 - Goethe achterna: Aflevering 7: Zusterliefde

 

Boudewijn Büch bezoekt in de Elzas een klein Goethe-museum in Sessenheim, de plaats waar Goethe verliefd was op de dochter van dominee Brion. In Saverne is Büch in het bisschoppelijk paleis waar een tentoonstelling is over de optische telegraaf, een seinsysteem uit de tijd van Goethe. In Emmendingen, de plaats waar Cornelia Schlosser, de zus (en minnares?) van Goethe woonde, bezoekt hij het Markgrafen-Schloss en laat het woonhuis en graf van Cornelia zien.

Tot slot proeft hij in Bouxwiller de "Goethe-sfeer".

 

SHOTS:


2 juli 1999 - Goethe achterna: Aflevering 8: Leuke snuitjes

 

Boudewijn Büch bezoekt in Zwitserland plaatsen waar Goethe geweest is. In Zürich vertelt hij over Goethes relatie met Johann Caspar Lavater en diens ideeën over de fysionomie. In Richterswil bezoekt Büch een huis waar Goethe verbleef en in Küssnacht bezoekt hij het Heimatmuseum. In het voetspoor van Goethe (en andere schrijvers) gaat Büch naar de top van de berg Rigi (in een tandradbaan).

 

SHOTS:


9 juli 1999 - Goethe achterna: Aflevering 9: Bergopwaarts

 

Boudewijn Büch bezoekt plaatsen die Goethe tijdens zijn Zwitserse reizen bezocht heeft. Boven op de berg Rigi bezoekt hij een kapelletje en in Schaffhausen de waterval in de Rijn.

In Einsiedeln krijgt hij in het klooster aldaar uitleg over een verzameling opgezette dieren en stenen en bekijkt de bibliotheek (die verbouwd wordt). Via Schwyz reist hij naar de Gotthardpas en bezoekt het Gotthardmuseum.

 

SHOTS:


16 juli 1999 - Goethe achterna: Aflevering 10: Eindelijk in het paradijs

 

Boudewijn Büch gaat in het voetspoor van Goethes Italiaanse reis via de Gotthardpas naar Italië. In Padua leest hij voor uit Goethes reisverslag, gaat in de botanische tuin op zoek naar de ginkgo biloba ("Goethe-boom") en een palmboom, geplant in 1585, en bezoekt het observatorium. In een dorp bij Padua bezoekt Büch het Casa del Petrarca: het huis waar de dichter Petrarca gewoond heeft (nu museum).

 


23 juli 1999 - Goethe achterna: Aflevering 11: De natuur getemd

 

In het voetspoor van Goethes Italiaanse reis bezoekt Boudewijn Büch Venetië, Verona en Vicenza. In Verona bezoekt hij het Romeins amfitheater en een fraai aangelegde tuin, in Vicenza het toneeltheater en de Villa Rotonda van de Italiaanse architect Palladio en hij geeft een toelichting op de architectuur.

Met korte shots van Venetië en van de genoemde gebouwen.

 


30 juli 1999 - Goethe achterna: Aflevering 12: Kunst en verderf 

 

In het voetspoor van Goethes Italiaanse reis reist Boudewijn Büch naar Bologna en Ferrara, waar hij een bibliotheek bezoekt met een grafmonument van de Italiaanse schrijver Ariosto. Verder bezoekt hij Florence en Rome. In Rome laat hij een standbeeld van Goethe zien in het park van Villa Borgese en op een Romeins kerkhof zoekt hij het graf van Goethes zoon August.

Tot slot bezoekt Büch een tentoonstelling van schilderijen van Angelika Kauffmann, die Goethe goed gekend heeft.

 

SHOTS:


6 augustus 1999 - Goethe achterna: Aflevering 13: De dichter blaft 

Boudewijn Büch gaat in het Casa di Goethe (Goethe-Haus) in Rome op zoek naar portretten van Goethe en bekijkt daar een brief en het haar van Goethe. Hij vertelt over diens relatie met de schilder Tischbein, die een aantal portretten van Goethe gemaakt heeft, onder andere  "Goethe in campagna". In het Museo Nazionale di S. Martino in Napels krijgt hij een onbekend portret van Goethe, gemaakt door Tischbein, te zien, hoewel Büch de echtheid betwijfelt.

Tot slot beklimt hij in de voetsporen van Goethe de Vesuvius en bezoekt Pompeï.

Korte shots Napels en Pompeï.


13 augustus 1999 - Goethe achterna: Aflevering 14: Griekse liefde 

 

Boudewijn Büch bezoekt in het voetspoor van Goethes Italiaanse reis het eiland Sicilië. In Palermo wil Büch in het regionale parlement de capella palatina bezoeken maar krijgt geen toestemming om te filmen. Hij vertelt over de relatie tussen Goethe en tijdgenoot Cagliostro bij een afbeelding van Cagliostro in een steeg in Palermo en laat gevelstenen, die aan Goethe herinneren, zien in Palermo en Agrigento. Büch bezoekt de Griekse tempels in Agrigento (onder andere de tempel van Concordia) en leest voor uit het reisverslag van Goethe.

 

Korte shots van de tempel.

 


 

SEIZOEN 2000

 

Twaalfdelige serie reisverslagen van Boudewijn Büch, waarin hij op zoek gaat naar de herkomst van (wereld)beroemde Amerikaanse popsongs.

 


16 juni 2000 - Yellow Rose of Texas

 

Deze eerste aflevering probeert Büch de geschiedenis van het liedje "Yellow Rose of Texas" te achterhalen. Büch ziet dit lied als het allereerste begin van de popmuziek.

 

Aan de orde komen slavernij, de allereerste onderzeeboot, waar de Beatles het liedje "The Yellow Submarine" over schreven, de Amerikaanse burgeroorlog en de kloof tussen het Noorden en het Zuiden van de VS die daardoor ontstond, de aandacht voor levende geschiedenis in de VS, waarbij gebeurtenissen uit de burgeroorlog worden nagespeeld, de impact van de rede van Abraham Lincoln in Gettysburg in 1863, het belang van sommige liederen voor de burgeroorlog en het ontstaan van de staat, zoals "Dixie" en "Yellow Rose of Texas".

Büch vertelt dat het begin van de popmuziek getraceerd kan worden tot de Amerikaanse Burgeroorlog (1861–1865) en dat "Yellow Rose of Texas" wordt beschouwd als het eerste popliedje. Er bestaat nog een kwetsbaar partituur dat bewaard wordt in The Library of Congress te Washington DC. Büch brengt een bezoek aan het Charleston Museum in Charleston (South Carolina), het Fort Sumter National Monument, Gettysburg en The Library of Congress te Washington.

 

INTERVIEW met Charles Sens, curator muziek (The Library of Congress, Washington), over de partituur van "Yellow Rose of Texas".

 

SHOTS:


23 juni 2000 - Buddy Holly "Peggy Sue"

 

 

Deze aflevering staat het lied "Peggy Sue" van Buddy Holly centraal.

 

Büch gaat op zoek naar de achtergronden van het liedje "Peggy Sue" van Buddy Holly en bezoekt daartoe Lubbock (Texas), waar hij zich laat informeren over de collectie van Buddy Holly-items (zoals Holly's gitaar) die in een speciaal Buddy Hollymuseum zullen worden tentoongesteld, en Clovis (New Mexico), waar hij een bezoek brengt aan de geluidsstudio van Norman Petty waar Holly zijn hit opnam.

 

INTERVIEWS met:

 SHOTS:


30 juni 2000 - Roy Orbison "Oh, Pretty woman"

 

Deze aflevering staat het lied "Pretty woman" van Roy Orbison centraal.

 

Büch gaat op zoek naar de achtergronden van het lied "Pretty woman" van Roy Orbison en bezoekt daartoe Wink (Texas). Daar brengt hij oa een bezoek aan het Roy Orbisonmuseum, waar hij onder andere de bril van Orbison opzet en de Roy Orbison Day waar hij praat met fans van Orbison.

Met diverse (zwart/wit) foto's van Orbison, onder andere met zijn eerste band.

 

INTERVIEWS met:

 SHOTS:


7 juli 2000 - Carl Perkins "Jackson"

 

Deze aflevering staat het lied "Jackson" van Carl Perkins centraal.

 

Even buiten Nashville (Tennessee) laat Boudewijn Büch het landgoed The Hermitage zien, dat nu als museum is gewijd aan de zevende president van de VS, Andrew Jackson. Hij vertelt het een en ander over deze president en over het feit dat veel plaatsen naar deze president vernoemd zijn, waaronder Jackson in Tennessee, de woonplaats van Carl Perkins.

Tijdens zijn bezoek aan deze plaats vertelt hij over het leven van deze zanger, die onder meer bekend werd met de hit "Blue suède shoes". Perkins zong in de stijl van rockabilly-muziek, een genre dat in de jaren '56-'58 zijn hoogtepunt kende.

Büch praat met de zoon van Perkins over het succes en het karakter van zijn vader en met een neef en een nicht over het auto-ongeluk van Perkins ten tijde van zijn succesnummer "Blue suede shoes".

 

Met (diverse zwart/wit) foto's.

 

INTERVIEWS hierover met:

 SHOTS:

 ARCHIEFMATERIAAL: Carl Perkins.

 


14 juli 2000 - Elvis Presley "Blue Hawaii"

 

Deze aflevering staat het lied en de film "Blue Hawaii" van Elvis Presley centraal.

 

Aandacht voor de drie films ("Girls, girls, girls", "Paradise" en "Blue Hawaii") en de twee concerten van Elvis Presley die op Honolulu hebben plaatsgevonden. Büch bezoekt daarvoor het Honolulu International Centre, waar in 1973 een concert van Presley werd georganiseerd dat wereldwijd per satelliet werd uitgezonden, en het Bloch Arena in Pearl Harbour, waar Presley een benefietconcert gaf ten gunste van een inzameling voor het Arizona monument. Tevens bezoekt Büch diverse locaties waar zijn speelfilms werden opgenomen en gaat onder andere in op de impact van Presley op zijn eigen leven en zijn generatiegenoten in de jaren zestig.

 

Met diverse (zwart/wit) foto's van Elvis Presley.

 

INTERVIEW hierover met Tom Moffatt, dj, over zijn interviews en ontmoetingen met Presley.

 

SHOTS:

 ARCHIEFMATERIAAL:

 GELUIDSMATERIAAL:


21 juli 2000 - The Animals, "House of the rising sun"

 

Boudewijn Büch bezoekt in New Orleans onder andere het Louisiana State Museum, het Confederate Museum, de grafheuvel van de confederalisten. Hij vertelt over de reden hoe een exemplaar van het dodenmasker van Napoleon Bonaparte in de collectie van het Louisiana State Museum terechtgekomen is, de relatie tussen Napoleon en popmuziek, de verering van de confederalisten en de ontwikkeling van de vroege blues.

Ook raadpleegt hij een aantal brieven uit de stadsarchieven over een conflict tussen de Unionisten en de Nederlandse regering en gaat hij op zoek naar de oorsprong van het bluesnummer "House of the rising sun", dat een grote hit werd in 1964 in de versie van de Britse popgroep The Animals.

 

SHOTS:

ARCHIEFMATERIAAL:  optreden Eric Burdon and the New Animals  (jaren '80).

 


28 juli 2000 - Jesse Winchester "Biloxi"

 

Deze aflevering staat het lied "Biloxi" van Jesse Winchester centraal.

 

Büch bezoekt Biloxi en gaat daarbij met name in op de sporen die president Jefferson Davis in deze plaats heeft achterlaten.

Davis was president van de afgescheiden zuidelijke staten (de Confederatie) tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Hij was voorstander van de slavernij. Toen de burgeroorlog in zijn nadeel werd beslecht, werd hij voor korte tijd gevangen genomen. Na zijn vrijlating kochten zijn aanhangers een landgoed voor hem in Biloxi.

Büch laat dit landgoed zien en vertelt het een en ander over de memoires van Davis en diens rol in de Amerikaanse burgeroorlog.

Tevens bezoekt hij een aantal musea die voorwerpen uit deze tijd tentoonstellen. Daarnaast heeft Büch een ontmoeting met zanger Jesse Winchester en praat met hem over de jaren zeventig, de oorlog in Vietnam en het ontstaan van het liedje "Biloxi".

 

Met (zwart/wit) foto’s van president Jefferson Davis.

 

INTERVIEWS met:

SHOTS:


4 augustus 2000 - Jan & Dean: "Tallahassee Lassie"

 

Deze aflevering bezoekt Büch Tallahassee, de hoofdstad van de staat Florida.

 

Büch bezoekt onder andere het Museum of Florida History, waar hij iets over de geschiedenis en bevolking van Florida vertelt, het regeringsgebouw, waar hij stilstaat bij de van andere Amerikaanse staten afwijkende staatsinrichting van Florida, St. John's Episcopal Church Cemetery, waar familieleden van Napoleon liggen begraven en het gereconstrueerde woonhuis van Catharine Murat, een afstammelinge van George Washington die trouwde met een familielid van Napoleon en katoenplantages bezat.

Hierna praat Büch in zijn hotelkamer over Jan & Dean, over de song "Tallahassee Lassie" en wat dit liedje voor hem betekende in 1963.

 

SHOTS:


11 augustus 2000 - Hank Williams "I'm so lonesome I could cry"

 

Buch bezoekt Alabama en gaat op zoek naar het verleden van countryzanger Hank Williams senior. Hij bezoekt het Hank Williamsmuseum te Montgomery en het Williamsmuseum te Georgina in het huis waar Williams zijn jeugd doorbracht.

Aan bod komen Williams invloed op de popmuziek, zijn leven met drank, drugs en vrouwen, zijn buitenechtelijke dochter Jett en zijn dood.

 

Diverse (zwart/wit) foto's:

 INTERVIEW hierover met:

 SHOTS:


18 augustus 2000 - Elvis Presley; "Jailhouse Rock"

 

In deze aflevering staat "Jailhouse Rock" van Elvis Presley centraal.

 

Büch bezoekt in Washington DC het Lincoln Memorial. Vanuit daar gaat hij naar verschillende musea, waar hij met behulp van de museumcollecties de mythe rond de moord op president Lincoln en de samenzweerders reconstrueert.

In de Library of Congress laat Büch de originele partituur van "Jailhouse Rock" zien en vertelt over het ontstaan en achtergrond van de song.

Vervolgens vertrekt hij naar de woonplaats van dr. Samuel Mudd, één van de vermeende samenzweerders, waar nazaten nog steeds strijden voor eerherstel.

Tot slot toont Büch de ruïnes van het gevangeniseiland Fort Jefferson in Florida, waar dr. Mudd jarenlang gevangen heeft gezeten.

 

Foto's (zwart/wit):

 SHOTS:

 ARCHIEFMATERIAAL: Elvis Presley, "Jailhouse Rock".

 


25 augustus 2000 - Jim Autry: "Mexicali Rose"

 

Boudewijn Büch bezoekt in Los Angeles het Autry Museum of Western Heritage, een museum gewijd aan Jim Autry, acteur, zanger en schrijver van het lied "Mexicali Rose". Dit lied gaat over een mooi halfbloedmeisje uit Mexico en Büch reist af naar de grens tussen de VS en Mexico, om te zien of dat soort meisjes daar nog voorkomen.

Hij brengt een bezoek aan een kamelenboerderij en het Museo Universitario, waarbij hij een beeld schetst van cowboys en indianen.

 

Met zwart/wit foto van kamelen en een tekening van mensen met een kameel.

 

SHOTS:

 ARCHIEFMATERIAAL: live-uitvoering van "Mexicali Rose".

 


1 september 2000 - Richard Harris "MacArthur Park", The Byrds "Turn! Turn! Turn!", The Doors "L.A. Woman"

 

Büch bezoekt Los Angeles en gaat op zoek naar de oorsprong van de psychedelische rockliedjes "MacArthur Park" van Richard Harris, "Turn! Turn! Turn!" van The Byrds en "L.A. Woman" van The Doors.

Hij bezoekt MacArthur Park, The Huntington Library in San Marino vlakbij Los Angeles, het kleine pand waar vroeger de platenmaatschappij en opnamestudio van The Doors zaten en de vroegere hippiewijk Venice Beach.

Aan bod komen de acteur/zanger Richard Harris, generaal MacArthur, de verzamelaar Henry Edwards Huntington, zijn verzameling incunabelen in The Huntington Library (onder andere de eerste Gutenberg bijbel), de bijbelse tekst van "Turn! Turn! Turn!", popmuzikant Jim Morrison, het ontstaan van de LP "L.A. Woman" en de hippietijd.

 

SHOTS:

 ARCHIEFMATERIAAL:


 

SEIZOEN 2001

 

Serie afleveringen waarin Boudewijn Büch in de VS plaatsen bezoekt waar een popliedje (over) is gemaakt.

 


22 mei 2001 - Aflevering: 1: Lonnie Donegan: "Does your chewing gum lose its flavour"

 The Four Preps: "26 miles (Santa Catalina)"

 

In deze eerste aflevering van een nieuw seizoen bezoekt Büch Pasadena, Santa Barbara en het eiland Santa Catalina. 

In Pasadena bezoekt Büch de villa van kauwgomindustrieel William Wrigley jr. Hij vertelt een en ander over Wrigley en bezoekt het eiland Santa Catalina, dat bijna geheel in bezit is van de familie Wrigley. In het Catalina Island Museum vertelt hij een en ander over de geschiedenis van het eiland. Daarnaast bezoekt hij het Museum of Natural History in Santa Barbara waar hij iets vertelt over het skelet van de kleine mammoet. 

Met diverse (zwart/wit) foto's van onder andere Wrigley jr. en de opgraving van het mammoetskelet. 

 

SHOTS:


29 mei 2001 - Aflevering: 2: Indigo girls: "Cut it out"

 

In deze aflevering bezoekt hij Alaska. 

 

In Anchorage bezoekt Büch het café Darwin's Theory, dat in "Cut it out" van de Indigo girls voorkomt en het Alaska Aviation Heritage Museum, waar hij een en ander vertelt over de geschiedenis van de luchtvaart in Alaska. Daarnaast bezoekt hij het Museum of the Aleutians in Dutch Harber Unalaska en een plek waar opgravingen worden verricht naar oude voorwerpen voor het museum.

 

Met enkele (zwart/wit) foto's, onder andere van Alaska tijdens WO-II. 

 

INTERVIEWS hierover met:


5 juni 2001  - Aflevering: 3: Drafi Deutscher: "Wann gehen wir nach San Francisco";

The Rolling Stones: "Sympathy with the devil".

 

In deze aflevering bezoekt hij San Francisco. 

 

Naar aanleiding van de popliedjes "Wann gehen wir nach San Francisco" (Drafi Deutscher), "San Francisco" (Scott McKenzie) en "Sympathy with the devil" (The Rolling Stones) bezoekt Büch diverse plekken in San Francisco, onder andere de concertzaal Fillmore West, het graf van popconcertpromotor William (Billy) Graham en het Golden Gate-park in de wijk Haight Ashbury, waar rond 1968 pacifistische studenten muziek maakten.

Verder bezoekt hij de City Lights Bookstore, Union Square en Altamont Raceway Park, waar The Rolling Stones in 1969 een gratis concert gaven, waarbij ten minste één dode viel. Büch vertelt onder andere over zijn eigen hippietijd en leest een gedicht voor over de begraafplaats Colmar in San Francisco.

 

Met enkele (zwart/wit en kleur) foto's, onder andere van diverse popconcerten in Fillmore West. 

 

SHOTS: 21:00:07 diverse stadsgezichten San Francisco. 

 

ARCHIEFMATERIAAL: The Rolling Stones in een radio-studio na uit de hand gelopen concert in Altamont Raceway Park (1969).

 


12 juni 2001 - Aflevering: 4: Johnny Cash: "San Quentin"; "Folsom Prison blues"

 

In deze aflevering bezoekt hij onder andere twee gevangenissen: San Quentin en Folsom Prison.

 

In Californië bezoekt Büch de begraafplaats Colma, waar Norton I ligt begraven, de San Quentin gevangenis, Folsom Prison en het museum van Folsom Prison.

 

Met enkele (zwart/wit) foto's, onder andere Norton I en van San Quentin en Folsom Prison.

 

INTERVIEWS hierover met:

SHOTS:

ARCHIEFMATERIAAL: optreden Johnny Cash in de San Quentin gevangenis (24/02/1969).

 


19 juni 2001 - Aflevering: 5: Dr. Hook: "Sylvia's mother";

The Rolling Stones: "I'm a king bee"

 

In deze eerste aflevering van een tweedelig reisverslag over de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath bezoekt hij enkele plaatsen in de VS, waar zij heeft gewoond en gewerkt.

 

Büch bezoekt het arboretum in Boston, waar Sylvia Plath als kind veel met haar vader heeft gewandeld.

In Winthrop bezoekt hij het graf van haar vader, Otto Plath, en Smith College in Northampton, waar zij student was.

Hij krijgt daar haar handgeschreven (voorlopige) versies van enkele gedichten te zien en haar authentieke typemachine.

Büch vertelt een en andere over haar poëzie, de gedichten over haar vader en over bijen en de relatie met haar vader, die overleed toen zij acht jaar oud was.

Met enkele (zwart/wit) foto's en (handgeschreven) gedichten van Plath.

 

SHOTS:

ARCHIEFMATERIAAL: optreden Dr. Hook: "Sylvia's mother".

 

GELUIDSFRAGMENT: Sylvia Plath draagt haar gedicht "Daddy" voor.

 


26 juni 2001 - Aflevering: 6: Sue Foley: "Queen Bee";

Cole Porter: "Wunderbar";

The Bee Gees: "Massachusetts"

 

In deze laatste aflevering van een tweedelig reisverslag over de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath bezoekt hij enkele plaatsen in de VS, waar zij heeft gewoond en gewerkt.

 

Büch bezoekt Smith College in Northampton, waar Plath student was en waar een gedeelte van haar archief wordt bewaard en waar hij onder andere haar handgeschreven dagboeken te zien krijgt.

In Wellesley, een buitenwijk van Boston, staat hij voor het huis waar Plath indertijd gewoond heeft. Hij vertelt een en ander over haar poëzie, haar depressies, haar brieven naar haar moeder, de relatie tot haar moeder en haar zelfmoord.

Tot slot bezoekt hij het graf van de dichteres Anne Sexton en het Harvard Museum of Natural History.

Met enkele (zwart/wit) foto’s en (handgeschreven) gedichten van Plath.

 

SHOTS:


3 juli 2001 - Aflevering: 7: Ray Stevens: "Ahab the Arab";

Moby Grape: "American dream";

Them: "Mystic Eyes"

 

In deze aflevering bezoekt Boudewijn Büch het eiland Amerikaanse eiland Nantucket waar de schrijver Herman Melville heeft gewoond, beroemd geworden door zijn boek "Moby Dick".

 

Boudewijn Büch verhaalt bij zijn bezoek aan Nantucket over de walvisvaart, die vroeger floreerde op dit eiland mede door zijn interesse voor het boek "Moby Dick" van Herman Melville waarin veel feitelijke informatie over de walvisvaart is terug te vinden.

Hij noemt verschillende popzangers en -groepen die verwijzen naar dit boek en deze schrijver.

Hij maakt een rondgang door het Whaling Museum voor walvisvaart langs enkele oude drukken van boeken over de walvisvaart, skeletten van walvissen, een collectie fraai geëtste tanden van walvissen, een bezoek aan een oud antiquariaat, door Peabody Essex Museum waar een oude vitrine met oude logboeken en manuscripten te zien is.

Vervolgens aan Mystic Seaport in Connecticut om het walvisvaardersschip "Charles W Morgan" te bezoeken en het huis en studeerkamer van Melville in Pittsfield. Met div. tekeningen, prenten en schilderijen van Walvisvaarders.

 

SHOTS:


10 juli 2001 - Aflevering: 8: Bruce Cockburn: "January in the Halifax airport lounge";

Neil Young: "After the gold rush"

 

In deze aflevering bezoekt hij onder andere Halifax en Oak Island in het Canadese Nova Scotia.

 

Büch leidt zijn bezoek aan de staat Nova Scotia in met een bezichtiging van hal en bibliotheek van het oudste parlementsgebouw van Canada in de hoofdstad Halifax en verhaalt in het kort over de geschiedenis van Canada, waarna hij zich naar het zuidwesten begeeft en het Settler Museum laat zien, dat bekend staat om zijn collectie over de piraterij.

Hij vervolgt zijn weg naar de grens van het niet toegankelijke Oak Island, waar een mysterie bestaat over een verborgen schat middels de vele literatuur die erover bestaat,  waarvan Büch enkele boeken laat zien.

 

Met diverse (zwart/wit) foto's en prenten.

 

INTERVIEW met Dan Blankenship, bewoner van Oak Island, die weinig wil zeggen en gelast het filmen te stoppen.

 

SHOTS:


17 juli 2001 - Aflevering: 9: Mud: "Dyna-mite";

The Band: "Arcadian driftwood";

Muddy Waters "Caledonia"

 

In deze aflevering het vervolg van zijn bezoek aan het Canadese Nova Scotia.

 

Büch verhaalt in Halifax in het Scheepvaartmuseum over de ramp van september 1917 in Nova Scotia als gevolg van een dynamietexplosie waarbij tussen de 1600 en 2000 mensen zijn omgekomen door een bezoek aan de permanente tentoonstelling hierover en door het tonen van enkele boeken over de ramp.

Hij draait op de kust tegen de achtergrond van de golven op een cassettespeler Arcadian Driftwood", trekt Caledonia in en gaat naar het openluchtmuseum van L'Habitation, het oudste Europese dorp in Nova Scotia.

 

SHOTS:


24 juli 2001 - Aflevering: 10: Easybeats: "Friday on my mind"

 

De eerste aflevering van een vierdelig reisverslag over Australië, waarin hij Sydney bezoekt.

 

Büch bezoekt het Powerhouse Museum en Villawood, waar hij iets vertelt over de beatmuziek van The Easybeats.

In de Royal Botanic Garden vertelt hij een en ander over de in 1994 ontdekte oerbomen, de Wollemy Pines, waarvan één exemplaar, beschermd door een kooi, in het park is geplant.

 

Met enkele foto's, onder andere van The Easybeats.

 

INTERVIEW met Harry Vanda (Hans van der Berg), gitarist The Easybeats, onder andere over "Friday on my mind".

 

SHOTS:


31 juli 2001 - Aflevering:11: Rod Stewart: "Tom Traubert's blues (Waltzing matilda)";

Bill Haley: "Rockin' matilda"

 

De tweede aflevering van een vierdelig reisverslag over Australië, waarin hij Winton en Kynuna bezoekt.

 

Büch bezoekt het Waltzing Matilda Centre in Winton, waar hij een en ander vertelt over het gedicht "Waltzing matilda", geschreven in 1895 door volksdichter Andrew Barton "Banjo" Paterson. Het gedicht werd in 1903 op muziek gezet en Büch gaat in op de oorsprong van de tekst en de vele versies die er inmiddels van het nummer bestaan.

Daarnaast bezoekt hij "Magoffin's Matilda Expo" in Kynuna.

 

SHOTS:


7 augustus 2001 - Aflevering:12: Tom Waits: "Tom Traubert's blues (Waltzing matilda)"

Jimmy Little: "Waltzing matilda"

 

In deze serie, waarin Büch plaatsen in diverse landen bezoekt waar een popliedje (over) is gemaakt, een vierdelig reisverslag over Australië, waarin hij Kynuna en Canberra bezoekt.

 

Vervolg van Büchs bezoek aan "Magoffin's Matilda Expo" in Kynuna, waar hij opnieuw ingaat op de oorsprong van de tekst "Waltzing matilda". Daarnaast brengt hij in Canberra een bezoek aan het National Museum of Australia, waarvan de bouw bijna voltooid is. Hij vertelt er onder andere iets over de geschiedenis van Australië en over Jimmy Little, een Aboriginal country & western-muzikant.

 

SHOTS:


14 augustus 2001 - Aflevering:13: The Pogues: "The band played Waltzing matilda";

Cocktail Trio: "Kangoeroe eiland"

 

Een vierdelig reisverslag over Australië, waarin hij Canberra en Kangaroo Island bezoekt.

 

Beschrijving Büch bezoekt de National Library of Australia in Canberra, waar hij opnieuw op zoek is naar de oorsprong van "Waltzing matilda" en de National Portrait Gallery, waar hij onder andere iets vertelt over popmuzikant Johnny O'Keefe. Daarnaast bezoekt hij Kangaroo Island, waar hij in een wildreservaat iets over kangoeroes vertelt.

 

INTERVIEWS met Dave de Hugard en Robyn Holmes, curator of music, over "Waltzing matilda".

 

SHOTS:


21 augustus 2001 - Aflevering: 14: AC/DC: "Highway to hell"; "Damned"

 

In deze serie, waarin Büch plaatsen in diverse landen bezoekt waar een popliedje (over) is gemaakt, een vierdelig reisverslag over Australië, waarin hij Broome en Perth bezoekt.

 

Büch wordt gevolgd bij zijn bezoek aan Broome Historical Museum en vertelt een en ander over de geschiedenis van Australië, onder andere tijdens WO-II. Hij bezoekt een begraafplaats waar onder andere westerse zeelieden begraven liggen en een oorlogsmonument voor Nederlanders die tijdens bombardementen in Broome zijn omgekomen.

Daarnaast vertelt hij een en ander over AC/DC bij een bezoek aan het graf van Bon Scott, zanger AC/DC, op Fremantle Cemetery in Perth.

 

INTERVIEW (kort) met enkele fans van Bon Scott bij zijn graf in Perth.

 

Met enkele (zwart/wit) foto's van AC/DC.